Hoe herken ik een spookfactuur?

Kleinere bedragen, onpersoonlijke aanhef

Steeds meer mensen zijn slachtoffer van zogenaamde 'spookfacturen', waarin een bepaald bedrag wordt geëist. Dit zijn de aanwijzingen voor zo'n valse factuur.

Meerdere slachtoffers met één mail

We kenden al acquisitiefraude: oplichters spreken over een overeenkomst die uiteindelijk niet wordt nagekomen, bijvoorbeeld een product dat niet geleverd wordt. Ze doen dit doelgericht bij bedrijven en ondernemers. Inmiddels hebben oplichters een manier gevonden om veel meer slachtoffers tegelijk te maken, zonder er meer moeite voor te hoeven doen.

Ze versturen een zogenaamde 'spookfactuur' of 'spooknota' voor goederen of diensten die helemaal nooit besteld zijn. De oplichters hopen natuurlijk dat deze factuur in de drukte van de administratie toch wordt betaald. Naast bedrijven zijn ook particulieren steeds vaker slachtoffer van deze fraudetruc. In veel gevallen zijn de nepfacturen zogenaamd verstuurd door grote instanties, zoals SENA, Stichting Reprorecht, de AFM en de Kamer van Koophandel, of bekende telecombedrijven.

Waaraan te herkennen?

Spookfacturen zijn moeilijk te onderscheiden van echte facturen, maar er zijn wel degelijk aanwijzingen:
- Meestal gaat het om kleinere bedragen, van 10 tot 250 euro. Deze bedragen worden minder snel gecontroleerd en sneller geaccepteerd.
- Als de aanhef onpersoonlijk en algemeen is, gaat het vaak om een nepfactuur.
- In het geval van een e-mail, lijkt het mailadres van de afzender op het officiële adres. Het kan gaan om een verschil van één letter.
- Soms staat er op de factuur een telefoonnummer, waarna de particulier in een wachtrij wordt gezet maar geen verbinding krijgt. Het gevolg is een hoge rekening
- De factuur is geen factuur maar een aanbieding, waar wel een acceptgiro is aangehecht. De oplichter kan dan achteraf zeggen dat het slechts om een aanbieding ging, en dat de acceptgiro was bedoeld voor mensen die meteen wilden betalen.

Bent u er niet zeker van dat een factuur echt is? Het is dan verstandig om even te bellen naar de afzender, uiteraard naar het officiële nummer dat op de website staat. 

Phishing

Helaas slaan oplichters vandaag de dag niet alleen toe met nepfacturen. Ook mailtjes over bijvoorbeeld zogenaamde korting of een 'verlopen pinpas' kunnen afkomstig zijn van fraudeurs. Zo herkent u deze phishingmails.

Trefwoorden:

13 Comments

Door Hanneke (niet gecontroleerd) op vr, 15-11-2019 - 11:43

Wat is verplicht, niemand hoeft dat te doen

Door Maria (niet gecontroleerd) op wo, 13-11-2019 - 11:35

Meestal weet u zelf wel, welke facturen kloppen en welke niet, u bent immers de afnemer of niet. Ik let ook op taalfouten, lay-out en stuur nep-mails meestal door naar de onderzoeksbureaus van valse-emails enz.
Heb niet de indruk dat het beter wordt, eerder erger. Nooit een mail open klikken in ieder geval. En altijd zo snel mogelijk verwijderen uit de computer.

Door Stephan (niet gecontroleerd) op di, 12-11-2019 - 18:05

Nog een valse van Intrum: 6 EUR + 40 EUR Incassokosten, bij Emesa Nederland BV h.o.d.n. Vakantieveilingen.nl; het zou gaan om het Foute Parkfestival in Tilburg (2p.).
Nooit van gehoord, zeker niet op geboden, zelfs nog nooit op een vakantieveilingen-site geweest. Waar moet je heen met klacht zodat deze lui opgepakt kunnen worden?

Door J.C. Roeloffzen (niet gecontroleerd) op za, 11-5-2019 - 12:41

Vaak wordt er onmiddellijke betaling geëist terwijl je volgens de wet recht hebt op een redelijke betalingstermijn.
Verder moet je ook nagaan of je wel klant bent bij het bedrijf. Ik kreeg meerdere malen een spookfactuur van en telecombedrijf waar ik geen klant ben.
Tenslotte: een goede internet security suite (ca. € 50/j) waarschuwt je vaak ook als je op een foute link klikt.

Door Nettie (niet gecontroleerd) op vr, 10-5-2019 - 19:04

Nee, A.Wagenaar, het advies is om te bellen met het nummer op de WEBSITE van het bedrijf.

Door H. Koopmans (niet gecontroleerd) op do, 11-4-2019 - 15:28

POGING TOT OPLICHTING
Gister (10 april 2019) werd ik door een vrouw van een voor mij onbekend incassobureau gebeld, dat ik een schuld zou hebben bij LEKTURAMA.
Met rente en kosten mee zou dat op
E 465,- zijn wat ik onmiddellijk zou moeten betalen op een rekeningnr.
Als ik dat niet zou doen zou ze de dag daarop (vandaag) met de deurwaarder komen en zou het mij
E 785,- kosten.
"Komt u maar langs, de politie is ook aanwezig." Tot op heden niemand gezien. Lekturama is een boekenclub waar je online kan bestellen. Voordat je geleverd krijgt, moet je eerst via IDEAL of anderszins betalen.
M.a.w. PAS OP VOOR OPLICHTING !!

Overigens zal ik nooit een boek bij Lekturama bestellen, maar bij mijn boekhandel waar ik al 55 jaar kom.

Door Stoutmeijer (niet gecontroleerd) op wo, 29-8-2018 - 15:33

Factuur via Intrum betalen van nota hotelkamerveilingen!

Door KH van der Hel (niet gecontroleerd) op wo, 24-8-2016 - 13:14

Zojuist een rekening van Reprorecht ontvangen voor 2015 en 2016 ad totaal € 36,22.
Ze slaan mij aan voor het opslaan van materiaal d.m.v. een pc, printer, scan etc. en verwijzen dan naar dat ik verplicht zou zijn de makers van het opgeslagen materiaal recht hebben op een vergoeding. Te idioot voor woorden. Dit zijn dus weer van die sluwe oplichters waarbij ik er bijna zou zijn ingetuind....

Door A.Wagenaar (niet gecontroleerd) op di, 21-6-2016 - 19:20

Eerst stelt u vooral niet te bellen, want dat gaat geld kosten. Een paar regels adviseert u even te bellen met het nummer op de factuur...

Door martin veringa (niet gecontroleerd) op wo, 1-6-2016 - 14:04

Ongelooflijk, dat er prive zo maar facturen worden betaalt onder eigen controle toe te passen in welke vorm dan ook.
Indien dit bij een onderneming geschiedt zou ik als werkgever de
verantwoordelijke w.n. een nieuwe functie in het magazijn aan
bieden. Maar hoe dan ook, net als prive is er een systeem in te voeren dat dubbele dan wel spookfacturen zo maar betaalt.