Makkelijk knippen & plakken in Word met de Spike

Spike
Getty Images

Wie teksten heen en weer wil bewegen in Word, doet dat vaak via de sneltoetsen control + C en control + V. Er is echter een alternatieve manier.

Microsoft Word biedt verschillende mogelijkheden om teksten te knippen en plakken. De meest populaire is 'control + C, control + V', waarmee men met de eerstgenoemde knipt, en met de tweede combinatie plakt. Er is echter een andere functie die niet iedereen kent, de zogeheten 'spike', ofwel prikker-functie. Het mooie is dat niet alleen tekst, maar ook tabellen en afbeeldingen aan de spike worden toegevoegd.

Zo werkt de Spike

Met de Spike-functie kun je meerdere stukken tekst knippen en plakken, en je kunt onbeperkt nieuwe stukken tekst toevoegen aan de stapel. Het komt vooral van pas bij een groot document. De combinatie is Ctrl + F3. Elke keer als je een stuk tekst selecteert en deze toetsencombinatie gebruikt, wordt de tekst toegevoegd aan de Spike. De tekst kun je daarna weer plakken. Druk op Ctrl + Shift + F3. Alle inhoud wordt op volgorde van toevoeging aan de spike geplakt!

Helaas kun je alleen knippen, niet kopieren. Wil je de tekst dus weer terug hebben nadat hij is geknipt, dan kun je op Ctrl + Z drukken na het knippen. Dan komt de tekst weer terug, terwijl hij wel blijft opgeslagen in de Spike en je hem alsnog elders kunt plakken.

Bron: AD.nl

Auteur 
  • David de Wilde