Marktplaats waarschuwt voor links naar frauduleuze betaalsites

Marktplaats heeft een nieuwe maatregel doorgevoerd tegen phishing. Voortaan waarschuwt de site u als u een onofficiële betaalomgeving opent.

Marktplaats controleert voortaan het adres dat een verkoper aan een koper stuurt. Dit moet onder andere de vorm van fraude tegengaan waarbij oplichters de koper vragen een cent over te maken 'ter controle'. In werkelijkheid leidt de link naar een phishingsite. Volgens de politie leveren sommige oplichters zelfs telefonische ondersteuning aan slachtoffers.

"Als het adres het goede adres is van een betaalomgeving van een bekende bank, dan word je in één keer doorgestuurd. Is het een ander adres, dan geeft Marktplaats je een waarschuwing dat je goed moet opletten en dat je misschien te maken hebt met een phishingsite.", zegt Marktplaats-woordvoerder Jan-Willem te Gussinklo.

De politie kreeg de afgelopen tijd relatief veel aangiftes van slachtoffers van betaalverzoekfraude via Marktplaats. De politie, Marktplaats en de banken hebben daarom overlegd over te nemen maatregelen, waar de waarschuwing uit voortgekomen is.

De criminelen die mensen proberen op te lichten met phishing verzinnen telkens nieuwe manieren om dat te doen. Daarom is het erg belangrijk dat mensen aangifte doen van internetoplichting. 'Op basis van informatie uit die aangiftes krijgen wij als politie zicht op hoe criminelen te werk gaan. Dat is nodig om de daders op te sporen, maar ook om de oplichtingspraktijken te verstoren. De politie kan met de informatie ook mensen informeren hoe ze kunnen voorkomen dat ze de dupe worden van phishing. Al deze maatregelen leiden uiteindelijk tot een veiligere online-handelsomgeving.' Aldus Caroline Sander, teamleider van de Electronic Crimes Task Force van de politie.

Bron: Tweakers, Politie