PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

'Ouderen worden belaagd door aasgieren'

Veel Nederlandse ouderen zijn regelmatig doelwit van oplichters, zo concluderen de Rabobank en ouderenbond ANBO. Financiële uitbuiting komt steeds vaker voor. Er moeten speciale campagnes komen om senioren weerbaarder te maken.

Het ministerie van VWS heeft uitgerekend dat jaarlijks zo'n 30.000 senioren slachtoffer zijn van financiële uitbuiting. Meestal zijn de daders familie en bekenden.

Aline Vos van WIJZ, een welzijnsorganisatie voor ouderen, ziet het ook gebeuren. 'Het begint klein; even wat extra bij pinnen voor jezelf of je eigen boodschappen afrekenen met de pinpas van je moeder. Meestal weten ouderen dat er iets niet klopt, maar zeggen ze er niets van. Uit schaamte of omdat ze afhankelijk zijn van die persoon.'

Vos ziet ook een risico in de demografische ontwikkelingen. 'Dit probleem zal alleen maar groter worden. Er komen steeds meer ouderen en die blijven langer thuis wonen. Door de digitalisering is het vaak een probleem zelf hun geldzaken te doen. Zo komen ze in een afhankelijke positie waarin misbruik op de loer ligt. Helaas gaat het te vaak mis.'

De Rabobank start met een nieuwe campagne. ,,We zien te vaak dat ouderen financieel worden uitgebuit", zegt Tetske Alferink van Rabobank IJsseldelta. 'We merken het vooral aan het groeiende misbruik van volmachten. Daarop zijn we tegenwoordig heel alert.' Bij zo'n volmacht geeft een oudere iemand in zijn omgeving toegang tot zijn of haar bankzaken. Misbruik wordt dan wel heel verleidelijk. Rabobank adviseert ook een paslimiet in te stellen, zodat er niet ineens grote bedragen afgeschreven kunnen worden.

Bron: www.destentor.nl