Safer Internet Day: informatie over veilig internetten

Vandaag is het de 17e editie van Safer Internet Day. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor veilig internetgebruik. Juist ook onder ouderen bestaat veel behoefte aan informatie over dit onderwerp. Een derde van hen geeft aan meer te willen weten of leren over veilig internetgebruik. Dit is een verdubbeling ten opzichte van vier jaar geleden.

SeniorWeb constateert dit op basis van onderzoek onder 3.000 senioren.

Veilig internetten steeds ingewikkelder

Misbruik van persoonlijke informatie komt helaas regelmatig voor, en gebeurt veelal door middel van phishing met mails, appjes, sms’jes of sociale media. Doordat internetcriminelen steeds slimmer te werk gaan, wordt veilig internetten voor veel mensen steeds lastiger. Het is dan ook een onderwerp dat onder senioren in belang toeneemt. Uit onderzoek van SeniorWeb blijkt dat veilig internetten in 2019 in de top vijf van meest genoemde onderwerpen staat, terwijl het onderwerp in 2015 nog niet in de top tien voorkwam.

Senioren vinden vooral phishing herkennen lastig, maar ook continu alert moeten zijn en telkens nieuwe moeilijke wachtwoorden moeten onthouden. “Internetcriminaliteit en veiligheid zijn onderwerpen waar wij al jaren veel vragen over krijgen en we senioren dan ook in toenemende mate over informeren. En met onze phishingchecker hebben we al veel leden behoed voor onveilige situaties.” aldus Daniël de Levita, directeur van SeniorWeb.

Recordaantal websitebezoeken

Er zijn allerlei bronnen voor informatie over veilig internetten, waaronder de website van SeniorWeb. De top drie van meest gelezen tips/artikelen over dit onderwerp op de website is (2019):

  • Defender, de ingebouwde virusscanner in Windows 10
  • Wachtwoord wijzigen in Windows 10
  • Veilig internetten onderweg

Op onze eigen website, PlusOnline, waren de volgende artikelen het meest populair:

Wereldwijde aandacht

Safer Internet Day wordt sinds 2004 jaarlijks begin februari gehouden. In meer dan 100 landen wereldwijd worden tegenwoordig activiteiten georganiseerd. Dit jaar is het thema: ‘Together for a better internet’. Het doel is om samen te werken om van het internet een veilige plek te maken, niet alleen voor jonge gebruikers, maar voor iedereen. 

Nieuwe leidraad bescherming consumenten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onlangs ook in haar leidraad ‘Bescherming van de online consument’ de grenzen vastgesteld waar verleiding overgaat in misleiding. Hierdoor zouden consumenten beter beschermd moeten worden tegen online oplichterij. De uitgangspunten zijn:

-      Prijzen inclusief alle kosten moeten duidelijk zijn tijdens het bestelproces; dus: voor de aankoop;
-      Voor consumenten moet duidelijk zijn als het aanbod gepersonaliseerd is;
-      Schaarste-aanduidingen moeten waar zijn;
-      Standaardinstellingen mogen niet in het nadeel van consumenten ingesteld staan;
-      Zoekresultaten moeten gebaseerd zijn op het belang van de zoekende consument;
-      Online reviews en likes moeten echt zijn en niet verzonnen of gemanipuleerd;
-      Bij online games moeten kosten en winkansen van lootboxes duidelijk worden vermeld.

Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid van de ACM: “Bedrijven kunnen online consumenten steeds meer sturen en beïnvloeden. Dit kan in het voordeel zijn van consumenten, maar dat is niet altijd zo. Wij hebben in deze leidraad aangegeven hoe mensen en bedrijven beschermd moeten worden tegen oneerlijke beïnvloeding. Wij starten nu ook met handhaven. Het is belangrijk dat consumenten met vertrouwen online kunnen kiezen en kopen.”

Bron: SeniorWeb, ACM