Stoppen met Facebook: dit gebeurt er met je gegevens

Als je ervoor kiest om te stoppen met Facebook, moet je kiezen tussen deactiveren en verwijderen. We leggen uit wat het verschil is, hoe je dit doet en wat er daarna met je gegevens gebeurt.

Het verwijderen van je Facebookaccount spreekt voor zich: je account bestaat niet meer en als je weer gebruik wilt maken van dit sociale medium, zul je een nieuw account moeten maken. Bij het deactiveren van je account blijven je gegevens bewaard. Wel is je account dan niet meer zichtbaar voor anderen.

Zo deactiveer je je account

Om je account te deactiveren, volg je de volgende stappen:

  1. Druk op het pijltje naar beneden in de menubalk
  2. Ga naar ‘Instellingen’
  3. Klik in de linker kolom op ‘Algemeen’
  4. Ga naar ‘Je account beheren’
  5. Klik op ‘Je account deactiveren’

Wil je je account later weer activeren? Log dan weer in op Facebook. Hiermee wordt je account automatisch weer geactiveerd. Je profiel en activiteiten zijn dan weer zichtbaar.

Zo verwijder je je account

In tegenstelling tot deactivering van je account, is het verwijderen van je account geen optie in het menu ‘Je account beheren’. Facebook heeft de mogelijkheid om je account te verwijderen op de achtergrond gehouden.

Kopie van je gegevens

Voor je besluit om je account te verwijderen, moet je hier goed over nadenken: je bent namelijk al je accountgegevens kwijt. Wel kun je een kopie van je gegevens downloaden. In deze gegevens kun je het grootste deel van je profielinformatie terugvinden. Ook advertenties waarop je hebt geklikt, deelacties, tijdlijnberichten, informatie over IP-adressen, foto’s en video’s staan hierin.

Om je gegevens te downloaden, ga je in het menu ‘Instellingen’ naar ‘Algemeen’ en klik je onderin op ‘Een kopie van je gegevens downloaden’. Hiermee heb je altijd nog een kopie voor als je weer een nieuw account wilt aanmaken. Sla deze wel op een veilige plek op.

Verwijdering

Daarna kun je je account verwijderen. Nadat je dit proces in gang hebt gezet, heb je nog veertien dagen bedenktijd: door opnieuw in te loggen, annuleer je het verwijderingsproces. Verwijderen doe je door in te loggen op facebook en vervolgens naar deze link te gaan.

Klik dan op ‘Mijn account verwijderen’. Vervolgens voer je je wachtwoord in en typ je een captcha-code over om te bevestigen. Hierna krijg je de melding dat je account verwijderd is en dat je binnen veertien dagen weer in kunt loggen.

Dit gebeurt er daarna met je gegevens

Het spreekt voor zich dat al je gegevens na deactivering van je account bewaard worden; zodra je weer inlogt, is alles namelijk weer beschikbaar. Bij verwijdering ligt dit anders. Na de veertien dagen bedenktijd, begint Facebook met de verwijdering van je gegevens. Dit kan tot 90 dagen na het aanvragen van de verwijdering duren. Dit heeft te maken met alle gegevens, waaronder dingen die je hebt geplaatst, die in verschillende (back-up) bestanden staan.

Na deze 90 dagen is vrijwel alles van je verwijderd. Dingen die jij op de tijdlijn van een ander hebt geplaatst, of gesprekken via Facebook Messenger die door de ontvanger niet zijn verwijderd, blijven voor die personen en de bezoekers van hun tijdlijn wel gewoon zichtbaar.

Bron: Facebook