Twee nieuwe phishingmails in omloop

De afgelopen weken zijn er weer enkele nieuwe nepwaarschuwingen rondgestuurd, waaronder één namens 'Windows' zelf. Een oplettende lezer prikt echter al snel door de loze dreigementen van deze internetcriminelen heen.

Sinds kort circuleert er een phishingmail namens 'Windows'. De mail claimt dat u zich niet aan de algemene voorwaarden van Windows hebt gehouden en dat u 100 euro moet betalen. Als u de mail aandachtig leest, blijkt dat er qua logica wel het één en ander schort aan het verhaal.

- De client van de schrijver, 'Windows' dus, is door u ernstig benadeeld. Windows is echter de naam van het programma, niet het bedrijf: Microsoft. De eerste alarmbellen beginnen te rinkelen.

- Er wordt gemeld dat u een update op Windows zou hebben 'gedaan', maar dat dit mogelijk automatisch is gebeurd. Dus daarom eist de schrijver nu geld van u! Had u de automatische updates van Windows maar uit moeten zetten. Dat slaat natuurlijk nergens op.

- Windows zou de schrijver hebben verzocht over te gaan tot 'vergaande rechtsmaatregelen' tegen u... namelijk het vorderen van een schamele 100 euro als compensatie voor uw misdaden. En wel vóór morgen te voldoen! Dit zou geen enkele jurist van u eisen, het is totaal onredelijk.

- De 'straf' die de lezer krijgt wanneer de 100 euro niet wordt voldaan is vrij pittig. Niet alleen wordt Windows geblokkeerd, waardoor u volgens de schrijver geen gebruik meer kunt maken van uw apparaat (onzin) maar er wordt verder via de rechtbank beslag gelegd op uw gehele inkomen én roerende goederen... maar het ergste komt nog: uw e-mailadres wordt ook nog geblokkeerd voor verder gebruik! Dit is mijn uitspraak, en daar zult u het mee moeten doen... geen rechter die zo'n zware strafmaatregel gaat uitvaardigen

- Tenslotte wordt er verzocht via de betrouwbaar klinkende website 'Sneltegoed' een 'PaySafe' kaart te bestellen en de code van die kaart door te sturen aan de website van de schrijver. Want dat is hoe men in de juridische wereld de facturen afhandelt? Natuurlijk niet.

Leest u de mail zelf en laat u overtuigen:

De heer Mr. Perenboom heeft blijkbaar nog een grote vis als klant: ook Google laat zich vertegenwoordigen door dit illustere heerschap. Volgens onderstaande mail heeft de rechtbank van Amsterdam zelfs al een uitspraak gedaan over uw openstaande schuld bij Google! Jaja.

- Even snel betalen, anders wordt er beslag gelegd op uw inboedel, loon en andere inkomsten.

- De advocaten van Google gaan ook nu 'vergaande rechtsmaatregelen' tegen u nemen en geld speelt daarbij geen rol, want alle kosten worden uiteindelijk op u verhaald.

- U mag opnieuw 100 euro overmaken, maar als dit niet gebeurt vóór zondag 18:00 loopt de boete op tot 1253,71 euro. Dat is namelijk het bedrag dat Mr. Perenboom tot nu toe kwijt is qua kosten aan 'uw dossier'. Maar geen zorgen, als u netjes die 100 euro betaalt laten we dát bedrag voor wat het is. Gelukkig maar.

U leest het al: bij twijfel eerst goed het bericht lezen, dan zult u vaak vrij snel tot de conclusie komen dat het een onzinverhaal is. Laat u niet bangmaken. Er zijn heel veel manieren om een phishingmail te identificeren. U leest meer tips in ons artikel over phishing.

De mail die wordt verstuurd namens Google:

10 Comments

Door Wim van Lien (niet gecontroleerd) op di, 19-7-2016 - 10:14

Het is al eerder gezegd, maar het is toch voor een ieder duidelijk dat het om een waardeloos stelletje "mensen" gaat, die met hun eencellig verstand zelfs niet in staat zijn goed Nederlands te schrijven. De stijl, de taalfouten, de onwetendheid met ambtelijke procedures, het zijn allemaal signalen van zeer, zeer domme stumpers. Ik kan mij voorstellen dat er lezers zijn die het e.e.a. niet gelijk doorhebben, maar s.v.p. neem ECHT de tijd om alles goed door te lezen.

Door Jeanne van Veen (niet gecontroleerd) op do, 17-3-2016 - 19:02

Heb al deze mails ontvangen. Bij de eerste heb ik Microsoft nog gebeld om zeker te gaan. Alle anderen heb ik gewoon weggekieperd. Ik kreeg van Microsoft het advies om dit ook bij de politie aan te geven, maar nadat ik informatie ingewonnen had, bleek, dat de politie hier helemaal niets mee doet en het gewoon in een "onbelangrijk, doet er niet toe" laatje stopt.

Door Jan Honkoop (niet gecontroleerd) op zo, 13-3-2016 - 19:16

Ik heb ook ca. 3-weken geleden zgn. phising telefooncalls gekregen.
Daarin melde een vrouw(vrijwel zeker via een computer gegenereerd bericht) zgn.namens Microsoft dat mijn computer ernstig gevaar zou lopen indien ik niet bepaalde handelingen zou verrichten.
Indien je een korte vraag steld hoe en waarom krijg je geen responce.
Dus onmiddelijk ophangen!!
Overigens komt wel een telefoonnummer in het display van je telefoontoestel.
Dit lijkt betrouwbaar...
Als je goed kijkt begint dit meestal met een vreemd mobiel ingangsnummer.
Bel dit nooit terug!!Dit nummer is fake maar kan je later wel op hoge telefoonkosten komen te staan!
Meld dit zgn. telefoonnummer ook aan je provider.
Ik hoop met deze mededelingen medelezers alert gemaakt te hebben.
Groet,
Jan Honkoop

Door J.A.Bruining (niet gecontroleerd) op wo, 9-3-2016 - 12:04

Nog een heb hem al 3x gekregen.

KDZ

Helaas hebben wij uw packet niet kunnen leveren aan u, omdat het adres stond in de verkeerde indeling.

Uw pakket met het nummer NL014610670391 is aangekomen op 7 maart 2016.

DOWNLOAD TRACK LABEL:

Als het pakket niet binnen 15 werkdagen wordt ontvangen, heeft ons bedrijf recht om schadevergoeding te eisen van u,
de kosten van de opslag van goederen kost EUR 6, 49 per dag.
U kunt informatie over de procedure en voorwaarden van opslag bij de dichtstbijzijnde kantoor of op onze website vinden.

Door Jac De Bruijn (niet gecontroleerd) op di, 8-3-2016 - 19:21

Geachte lezer.
Bij herkenning van zo'n nep-verhaal in uw mailbox is het advies, dit bij de politie te melden. Of zelfs aangifte te doen van deze fraude-poging.
Alleen daardoor is het veelvoud aan die oplichtingsvorm herkenbaar en kan de overheid er capaciteit opzetten.

Laat het bericht in de mailbox staan, zodat de herkomst (technisch) bekeken kan worden ( met een uitdraai op papier kan dat niet!). Pas daarna evt. verwijderen. Niet inhoudelijk erop reageren; geen evt. bijlage openen.

Door Dick Goedhart (niet gecontroleerd) op di, 8-3-2016 - 18:34

Laadt de sgreiver eerzt uns choed Neederlantz leeern.
Niet op reageren Lena!

Door Ad van der Wurff (niet gecontroleerd) op di, 8-3-2016 - 17:38

Wat een doorzichtige dreigbrieven.
En wat een spelfouten in de brieven, maar ook in sommige reacties. Het blijft nu eenmaal moeilijk om in teksten de d en de t op het eind van een woord goed te gebruiken.

Door Martin faber (niet gecontroleerd) op di, 8-3-2016 - 14:09

Goede berichtgeving, maar ook een beetje paniekerig.
Graag ook gerustellende tekst met wat er (niet) gebeurd als men hier NIET OP REAGEERD
( de bedoeling van dit bericht)

Door mvandm (niet gecontroleerd) op di, 8-3-2016 - 14:06

En wat een taal- en stijlfouten! Altijd een slecht teken....

Door Renee van de Bi... (niet gecontroleerd) op di, 8-3-2016 - 13:16

en hebben jullie uitgezocht wie die meneer Perenboom is? En gaat Google nu ook gerechtelijke stappen ondernemen tegen dit bedrijf en Meneer Perenboom?
Waarschuwen is een ding maar consequenties?
Zoals bij alle phishingmails kan de schrijver van dit stuk ook nog wel een lesje spelling gebruiken.