Twee nieuwe phishingmails in omloop

Getty Images

De afgelopen weken zijn er weer enkele nieuwe nepwaarschuwingen rondgestuurd, waaronder één namens 'Windows' zelf. Een oplettende lezer prikt echter al snel door de loze dreigementen van deze internetcriminelen heen.

Sinds kort circuleert er een phishingmail namens 'Windows'. De mail claimt dat u zich niet aan de algemene voorwaarden van Windows hebt gehouden en dat u 100 euro moet betalen. Als u de mail aandachtig leest, blijkt dat er qua logica wel het één en ander schort aan het verhaal.

- De client van de schrijver, 'Windows' dus, is door u ernstig benadeeld. Windows is echter de naam van het programma, niet het bedrijf: Microsoft. De eerste alarmbellen beginnen te rinkelen.

- Er wordt gemeld dat u een update op Windows zou hebben 'gedaan', maar dat dit mogelijk automatisch is gebeurd. Dus daarom eist de schrijver nu geld van u! Had u de automatische updates van Windows maar uit moeten zetten. Dat slaat natuurlijk nergens op.

- Windows zou de schrijver hebben verzocht over te gaan tot 'vergaande rechtsmaatregelen' tegen u... namelijk het vorderen van een schamele 100 euro als compensatie voor uw misdaden. En wel vóór morgen te voldoen! Dit zou geen enkele jurist van u eisen, het is totaal onredelijk.

- De 'straf' die de lezer krijgt wanneer de 100 euro niet wordt voldaan is vrij pittig. Niet alleen wordt Windows geblokkeerd, waardoor u volgens de schrijver geen gebruik meer kunt maken van uw apparaat (onzin) maar er wordt verder via de rechtbank beslag gelegd op uw gehele inkomen én roerende goederen... maar het ergste komt nog: uw e-mailadres wordt ook nog geblokkeerd voor verder gebruik! Dit is mijn uitspraak, en daar zult u het mee moeten doen... geen rechter die zo'n zware strafmaatregel gaat uitvaardigen

- Tenslotte wordt er verzocht via de betrouwbaar klinkende website 'Sneltegoed' een 'PaySafe' kaart te bestellen en de code van die kaart door te sturen aan de website van de schrijver. Want dat is hoe men in de juridische wereld de facturen afhandelt? Natuurlijk niet.

Leest u de mail zelf en laat u overtuigen:

Getty Images


De heer Mr. Perenboom heeft blijkbaar nog een grote vis als klant: ook Google laat zich vertegenwoordigen door dit illustere heerschap. Volgens onderstaande mail heeft de rechtbank van Amsterdam zelfs al een uitspraak gedaan over uw openstaande schuld bij Google! Jaja.

- Even snel betalen, anders wordt er beslag gelegd op uw inboedel, loon en andere inkomsten.

- De advocaten van Google gaan ook nu 'vergaande rechtsmaatregelen' tegen u nemen en geld speelt daarbij geen rol, want alle kosten worden uiteindelijk op u verhaald.

- U mag opnieuw 100 euro overmaken, maar als dit niet gebeurt vóór zondag 18:00 loopt de boete op tot 1253,71 euro. Dat is namelijk het bedrag dat Mr. Perenboom tot nu toe kwijt is qua kosten aan 'uw dossier'. Maar geen zorgen, als u netjes die 100 euro betaalt laten we dát bedrag voor wat het is. Gelukkig maar.

U leest het al: bij twijfel eerst goed het bericht lezen, dan zult u vaak vrij snel tot de conclusie komen dat het een onzinverhaal is. Laat u niet bangmaken. Er zijn heel veel manieren om een phishingmail te identificeren. U leest meer tips in ons artikel over phishing.

De mail die wordt verstuurd namens Google:

Getty Images
Auteur 
  • David de Wilde