Wat is TikTok en waarom is het zo populair?

Kinderen en tieners laten steeds vaker de bekende socialmediaplatforms als Instagram en Facebook links liggen en schakelen over op het nieuwste populaire medium: TikTok, dat blijkt uit onderzoek van Frankwatching. Vooral jongeren maken gebruik van de app, maar ook een aantal volwassenen zetten hun video’s op TikTok.

Wat is TikTok?

TikTok is een gratis app waarbij gebruikers video’s van 15 seconden tot 5 minuten kunnen maken. Oorspronkelijk werd de app gebruikt voor dans- en playbackvideo’s, maar intussen hebben de honderden miljoenen mensen op TikTok heel wat andere invullingen bedacht. Denk aan humor, zang, acteren en challenges. De video’s worden bewerkt met effecten en filters. Nadat de gebruiker de video online plaatst, kunnen mensen de post liken en erop reageren. 

Waarom is TikTok zo populair?

Met 800 miljoen maandelijkse actieve gebruikers is TikTok een populairder platform dan Twitter, Pinterest en het vergelijkbare Snapchat. Maar wat maakt de app dan zo aantrekkelijk? Anders dan bij YouTube zijn de video’s erg kort, waardoor een lange aandachtsspanne niet nodig is - perfect voor jongeren dus. Ook kan bij TikTok iedereen die een video plaatst succesvol zijn, of het nou om tien miljoen of tien volgers gaat. Als iets aanslaat kan het zomaar op de ‘Voor Jou’-pagina komen, waardoor honderdduizenden mensen het kunnen zien. 

Dat laatste is wel iets om op te letten, want als je niet wil dat onbekenden jouw video of die van je (klein)kinderen kunnen bekijken, moet je het account handmatig op privé zetten. Dat kan via Instellingen (in de app) -> Privacy en Veiligheid -> Zet privéaccount aan. 

Voor jong en oud

Al bestaat maar liefst zestig procent van de TikTok-gebruikers uit mensen onder de dertig, er zitten ook genoeg leuke TikTokkers - ja, zo heten ze - op de app die wat ouder zijn.

- Hans Bol, beter bekend als @opavertelt, is 64 jaar en plaatst alles wat hij leuk vindt op TikTok: gitaar spelen, moppen vertellen en informatieve filmpjes.

- Zuster Hannah, @carmeldcj op TikTok, laat haar 280 duizend volgers op een humoristische wijze zien hoe het leven in een klooster eraan toegaat.

- Ilse Vrolijk, @ilse_vr op TikTok, is 52 jaar oud en plaatst vooral video’s met veel humor voor haar bijna 20 duizend volgers.

Een kijkje nemen op TikTok 

Om filmpjes te bekijken op TikTok hoef je geen account te hebben, dat is alleen nodig als je ze bijvoorbeeld wil liken of als je zelf video’s wil gaan plaatsen. Wij zetten voor je op rij hoe je de app zo onder de knie hebt.

  • Installeer de app op je smartphone of tablet.
  • Maak een profiel aan met je telefoonnummer, e-mailadres of Facebook (dit is niet noodzakelijk).
  • Je kan naar beneden scrollen op de pagina om andere filmpjes te zien. 
  •  'Echte' accounts van bekende mensen worden aangeduid als 'geverifieerde account'.
  • Je kan effecten gebruiken voor je filmpjes. Dat doe je door op het plusje te klikken onderaan het scherm en dan de linker knop ‘effecten’ te selecteren. Let op: om video’s te posten heb je een account nodig. 
  • Je kan video's van anderen bekijken op twee pagina's:

- 'Voor Jou'-pagina: een pagina waar video's verschijnen die erg populair zijn bij anderen of getoond worden op basis van je eerder bekeken video's.

- ‘Volgend’-pagina: een pagina waar je kan kijken naar de video's van alle mensen die je volgt.

  • Je kan video's of gebruikers rapporteren of blokkeren door bovenaan rechts te kiezen voor 'report abuse' of 'block this user'.