Wees alert: online criminaliteit raakt ons allemaal

Online oplichting
Getty Images

De schade door fraude in het betalingsverkeer bedroeg in 2022 bijna 61 miljoen euro. Het overgrote deel van die fraude bestond uit zogeheten Bankhelpdeskoplichting, waarbij oplichters zich voordoen als bankmedewerkers. Veel slachtoffers zijn vijftigplussers. Aangezien april de maand van Senioren en Veiligheid is, wordt daar extra aandacht aan besteed.

De schade door Bankhelpdeskoplichting bedroeg in 2022 bijna 51 miljoen euro. Bij deze fraude bellen criminelen 'namens de bank' op. De beller wil helpen omdat er mogelijk fraude is geweest met de bankpas. De bankpas moet worden omgewisseld en daarvoor komt een 'bankmedewerker' langs om de bankpas om te wisselen. Dan wordt ook om de pincode gevraagd. Wie zo'n telefoontje krijgt, kan het beste de verbinding verbreken en zelf contact zoeken met de bank.

Gebruik daarvoor niet het nummer dat de 'bankmedewerker' heeft gegeven. Zoek het nummer op in bankformulieren of op de site van de bank. Bij een andere vorm van bankhelpdeskfraude vertelt de 'bankmedewerker' dat er fraude dreigt en dat het slachtoffer geld moet overboeken van een spaarrekening naar een 'veilige rekening'.

Een bank zal nooit om een pincode vragen. Ook heeft een bank de pincode niet nodig om een pas te blokkeren. Een bank zal nooit in een telefoongesprek of tekstbericht vragen om geld over te boeken naar  een 'veilige' rekening, ook niet in noodgevallen. Goed om te weten is dat banken de schade van deze fraude veelal vergoeden. Dat neemt niet weg dat oplichting een heel vervelende ervaring is.

Campagne

Via de campagne Senioren en Online Veiligheid is er deze maand specifiek aandacht hoe ouderen kunnen worden ondersteund om computercriminaliteit te herkennen en zichzelf daartegen te beschermen. Het is een initiatief van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, ouderenbonden, de politie en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

Bron: Veiliginternetten, NVB, ANBO, ANBO Maand van de Senioren en Veiligheid, CVV

Auteur