Zo schakelt u Facebook Protect in

Getty Images

Als u veel vrienden heeft op Facebook, kan het zijn dat het social media netwerk u vraagt om 'Facebook Protect' in te schakelen. Wat is dat precies, en hoe schakelt u het in?

"Je account heeft de mogelijkheid om veel mensen te bereiken, waardoor we een strengere beveiliging vereisen. Dit programma is ontwikkeld om accounts zoals dat van jou te beschermen.", zo krijgt u wellicht te lezen. Het wordt gebracht als handige functie, maar eigenlijk is het meer een verplichting, want als u er niet op ingaat, kan het zijn dat uw account wordt geblokkeerd. Dus hoe schakel je het in?

Voor wie is het bedoeld?

Niet alle Facebook-gebruikers hoeven Facebook Protect in te schakelen. Alleen mensen met veel vrienden, volgers, en mensen die een Facebook-pagina met aanzienlijk bereik beheren. Inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord is nu de standaard, maar door de vele datelekken en andere akkefietjes is het niet altijd veilig meer. Als u niet zoveel vrienden hebt, en een laag bereik, dan is het niet echt een probleem en is de kans dat criminelen de moeite nemen u te hacken niet zo groot. 

Maar hoe hoger uw profiel, hoe meer vrienden, hoe aantrekkelijker een account wordt. Facebook Protect biedt voor deze accounts met verhoogd risico strengere beveiliging door beveiligingsfuncties zoals tweestapsverificatie te vereenvoudigen.

Notificatie of e-mail

Gebruikers die Facebook Protect moeten inschakelen krijgen meestal een notificatie of e-mail. Let op: de e-mail moet wel afkomstig zijn van @facebookmail.com, anders is er waarschijnlijk sprake van fraude. Facebook vraagt u nooit om uw wachtwoord in een e-mail of Facebook-chatbericht.

Zo schakelt u het in of uit

Als u een notificatie krijgt, hoeft u alleen maar de instructies te volgen. Maar het kan zijn dat u het liever op een ander moment doet, dus handmatig kan ook. Het werkt als volgt:

Ga naar Facebook.com, log in op uw account. Bent u op uw computer, klik dan op het pijltje in de rechterbovenhoek. Op uw smartphone kiest u rechtsonder de menuknop en vervolgens het tandwiel in de rechterbovenhoek. 

Vervolgens zijn dit de stappen:

  1. Kies Instellingen en Privacy
  2. Kies Instellingen
  3. Kies Wachtwoord en beveiliging;
  4. Controleer of Facebook Protect is ingeschakeld.
  5. Niet het geval? Tik op Facebook Protect, lees de melding op je scherm en kies Volgende
  6. Lees ook de informatie op het vervolgscherm en kies wederom Volgende
  7. Op de volgende pagina staat of jouw wachtwoord aan de veiligheidseisen voldoet en of tweestapsverificatie is ingeschakeld
  8. Allebei goedgekeurd? Dan kiest u Voltooien. Is één van deze elementen aan een veiligheidsupdate toe? Kies dan voor Nu oplossen om de instellingen te verbeteren

En dan bent u klaar!

Bron: BNN VARA

Auteur 
  • David de Wilde