Pas op! Dit zijn de 7 bekendste oplichtingstrucs via Marktplaats

Iets kopen of verkopen via Marktplaats is hartstikke handig. Het bespaart je een hoop geld, of levert je juist een extra zakcentje op. Helaas hebben oplichters de verkoopsite ook gevonden. Dit zijn de meestvoorkomende oplichterstrucs van de afgelopen tijd op een rij.

1. Betaling controleren

Krijg je dit bericht (zie foto hieronder) van een Astrid, Jerry, Jasper of Loes? Wees dan alert. De koper van je product zegt het geld snel over te maken, maar vervolgens blijft het enige tijd stil. Tot je een sms'je krijgt. Dat bericht is zogenaamd van je bank, met het verzoek een betaling te controleren. Als je de link in het sms'je volgt, kom je op een phishingpagina waar je bankgegevens worden buitgemaakt. Vertrouw een sms'je van je bank nooit!

 

2. Tikkie

Een andere vorm van fraude die opduikt, is het aftroggelen van inloggegevens voor bankrekeningen via een Tikkie (een betaalverzoek). Dat gaat zo: een potentiële koper meldt zich bij jou, de verkoper. De koper vraagt naar je telefoonnummer om je een WhatsAppbericht te kunnen sturen. Vervolgens zegt hij of zij in het verleden slechte ervaringen met Marktplaats te hebben gehad. Daarom wil deze persoon graag voor de zekerheid een bevestiging dat je te vertrouwen bent. Om dit te bewijzen vraagt hij je om 0,01 euro over te maken via Tikkie. De link die je vervolgens krijg, lijkt erg op een echte link van Tikkie. Maar als je erop klikt, word je doorverwezen naar een nep-site. Vul je daar je bankgegevens in, dan krijgt de koper die in handen.

3. Iban verifiëren

Dit is een variant op de truc hiervoor. De potentiële koper vertelt namelijk ook hier dat hij of zij eerder is opgelicht. Alleen vraagt hij hier niet om 0,01 cent over te maken, maar om je IBAN-nummer te verifiëren via WhatsApp of een bericht op Marktplaats. Klik je op de link, dan word je doorgeleid naar een nepsite. Vul je daar je bankgegevens in, dan komen die in handen van de oplichter.

4. 'U krijgt uw geld terug'

Je bent opgelicht. Je hebt geld overgemaakt, maar geen product ontvangen. De brutale oplichter stuurt je een bericht waarin hij je twee opties geeft. Optie 1: Je krijgt je geld terug, min twintig euro. Zie dat maar als 'leergeld' staat er in het bericht. Optie 2: Je doet aangifte en sluit achter in de rij aan, samen met duizenden andere gedupeerden. De politie adviseert om in dit geval altijd aangifte te doen. Hoe kun je voorkomen dat je de dupe wordt van deze truc? Lees dit artikel.

5. Vals geld

De politie waarschuwt er regelmatig voor: vals geld. Met name bij producten die enkele honderden euro's kosten, loop je het risico vals geld te krijgen in plaats van echt geld. Neem bij een contante betaling altijd de tijd om bankbiljetten te inspecteren op echtheid. In dit artikel lees je wat de zichtbare en 'onzichtbare' kenmerken van een bankbiljet zijn.

6. Beroving

Het gebeurt zo'n vier tot vijf keer per maand, aldus de politie: een Marktplaats-roof. Onlangs overkwam het een vrouw uit Helmond. Ze had een Rolexhorloge op Marktplaats gezet. Een man zou het bij haar thuis op komen halen. De verkoopster kreeg in haar huis een pistool op haar hoofd en de man ging er met het horloge vandoor zonder te betalen. Hoe voorkom je zoiets? Spreek op een openbare, drukke plek af, aldus de politie tegen RTLZ.

7. Printscreen

Een koper stuurt een printscreen waarin te zien is dat hij of zij geld naar je over heeft gemaakt. Het product heeft de koper. 'Kun je het niet vast opsturen?', wordt er gevraagd. 'Het is immers toch al betaald'. Niet dus. Zo'n 'screenshot' is makkelijk na te maken in een programma als Photoshop. Jij stuurt het product op, maar de betaling ontvang je nooit. Dit voorkom je door het product écht pas op te sturen als de betaling op jouw rekening staat.

Voorkomen dat je wordt opgelicht? Lees deze tips.