Nationale Nederlanden moet betalen voor woekerpolis

Getty Images

Nationale Nederlanden heeft op woekerpolissen die tussen 1990 en juli 1994 zijn afgesloten, onterecht eerste kosten in rekening gebracht. De verzekeraar moet deze eerste kosten, inclusief het misgelopen rendement, terugbetalen aan de polishouders.

Dit blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Rotterdam in een collectieve actie van de Stichting Wakkerpolis tegen Nationale Nederlanden. De rechtbank heeft geoordeeld dat Nationale Nederlanden de verzekeringsnemers onvoldoende heeft geïnformeerd en dat er daarom geen wilsovereenkomst was op het punt van de eerste kosten. Voor de polissen die zijn afgesloten vanaf 1 juli 1994 was die wilsovereenkomst er wel. Nationale Nederlanden mocht daarom de eerste kosten in rekening brengen.

Bij beleggingsverzekeringen uit de periode 1 juli 1994 – 1 augustus 1999 die tussentijds zijn afgekocht of premievrij gemaakt, moet Nationale Nederlanden de waarde herberekenenen en de eventueel gemiste opbouw vergoeden. Bij koopsompolissen met een eenmalige storitng geldt dit niet.

Vijftigduizend

Volgens vaktijdschrift VVPonline zijn er bij Nationale Nederlanden 50.000 beleggingsverzekeringen voor 1 juli 1994 afgesloten. In de  periode 1 juli 1994 tot augustus 1999 zijn 350.000 polissen verkocht. Dit zijn de polissen waarbij Nationale Nederlanden de waarde moet herberekenen bij voortijdige afkoop. Na 1 augustus 1999 heeft Nationale Nederlanden nog eens ongeveer 200.000 beleggingspolissen verkocht waarbij de eerste kosten niet ten onrechte in rekening zijn gebracht.

Bron: Rechtspraak

 

Auteur 
  • Perry van Dijk