Voorkom een vitaminetekort tijdens het afvallen

Afvallen lukt helaas niet door een paar dagen minder te eten en een te streng dieet is gedoemd te mislukken. De truc is: minder calorieën, maar wel zorgen voor alle voedingsstoffen die u nodig heeft. Zodat u bijvoorbeeld geen vitaminetekort oploopt. Eet dus niet te eenzijdig!

Koolhydraten, eiwitten en vetten leveren energie, ze zijn de brandstof voor het lichaam. Uw energiebehoefte hangt af van verschillende factoren: leeftijd, geslacht, gewicht, de hoeveelheid beweging en de intensiteit en duur hiervan.

Energiebehoefte
De energiebehoefte voor volwassen vrouwen met zittend werk en weinig beweging in hun vrije tijd ligt rond de 2000 kcal (8400 kJ). Voor volwassen mannen met hetzelfde bewegingspatroon is deze behoefte ongeveer 2500 kcal (10500 kJ).

Een calorie is geen voedingsstof, het is een manier om de energiewaarde van voedingsmiddelen weer te geven. Meestal spreken we over kcal (kilocalorieën, 1000 calorieën) of over kilojoules (KJ), een andere manier om de energie uit te drukken.

Tekort aan voedingsstoffen
Als u voldoende en gevarieerd eet, dan krijgt u genoeg voedingsstoffen binnen. Eet u minder, bijvoorbeeld omdat u aan het lijnen bent, dan ontstaat er een tekort. Dat tekort aan koolhydraten, eiwitten en vetten zorgt dat u afvalt; u gaat dan uw (vet)reserves aanspreken. Maar een tekort aan voedingsstoffen, zoals vitamines moet u zien te voorkomen.

Wanneer u zich tijdens gezond lijnen houdt aan het schema met de aanbevolen hoeveelheden voor voedingsmiddelen en hiervan de magerste vorm kiest, komt u op minder calorieën uit dan de energiebehoefte, maar krijgt u nog wel voldoende vitamines binnen.

Gezond en gevarieerd
Veel diëten bevatten veel minder brood en soms minder zuivel en fruit dan u eigenlijk nodig heeft. Vooral bruin en volkoren brood is een belangrijke leverancier van met name vitamine B1, B6 en foliumzuur (vitamine B11), ijzer en jodium. Brood schrappen uit het menu kan daarom leiden tot een tekort aan deze voedingsstoffen.

Algemeen blijft gelden: ga niet te streng op dieet. De kans dat u het dan volhoudt, is klein en de kans op vitaminetekorten neemt toe. En welk dieet u ook volgt, probeer altijd gezond en gevarieerd te blijven eten.

Bij een (langdurig) dieet, waarbij u de aanbevolen hoeveelheden voor voedingsmiddelen niet haalt, is een voedingssupplement het overwegen waard. Zo weet u zeker dat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om fit en gezond te blijven.

Trefwoorden: