De kust op z'n Vlaams

De Vlaamse kust is maar 67 kilometer lang, en compleet anders dan de onze. Mede daarom vieren Nederlanders er zo graag hun vakantie. Reisredacteur Thijs Joosten van Plus Magazine nam samen met zijn reisgenote Nadia de unieke Kusttram, die helemaal van de Nederlandse naar de Franse grens loopt en daarmee de langste tramlijn ter wereld is, en selecteerde onderweg de 3 mooiste plekjes voor je.

3. Blankenberge. Voor een Nederlander is de hoogbouw langs de Vlaamse kust misschien even wennen. Toch vinden we het heel gezellig op de boulevard van Blankenberge. Het stadje heeft ‘ambiance': een mengsel van chic en volks, van flaneren, mensen kijken, uitwaaien en proeven.

Op het Oosterstaketsel, een houten pier die de havenmond tegen verzanding beschermt, runnen Francis en Ann de Vleminck hun gelijknamige brasserie. Hier geniet je van ‘pladijs’ (Vlaams voor bot) en huisgemaakte vissoep met vergeten noordzeevis.

2. Oostende. De felomstreden koning Leopold 2 bouwde Oostende rond 1900 om tot ‘seaside resort’ naar Engels voorbeeld. De ‘koningin der badsteden’ dankt aan de omstreden vorst zijn Sint-Petrus-en-Pauluskerk, koninklijke villa en Royal Yacht club. Halverwege het kroonjuweel, de Koninklijke Gaanderijen aan het strand, ligt het Thermae Palace Hotel.

1. De Haan. Hier constateren Nadia en ik dat we zo’n schitterend historisch dorp in Nederland eigenlijk niet hebben aan de kust. Het mooist vinden we de Concessie, een villawijk die aan het begin van de twintigste eeuw in belle-époquestijl is gebouwd. Hier konden rijke Brusselaren met hun familie aan de kust ontspannen, flaneren en elkaar ontmoeten. De meeste gebouwen zijn geïnspireerd door de Normandische en de Engelse stijl, met witgepleisterde vakwerkgevels.

Hier vind je alle vakantie-informatie over de Vlaamse kust.

In het maartnummer van Plus Magazine staan deze en 2 andere topplekjes aan de Vlaamse kust uitgebreid beschreven.

Bron(nen):