Brandende voeten

Wat kan het zijn?

Veel mensen hebben last van branderige en pijnlijke voeten. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen of omstandigheden.

Bij het merendeel van de patiënten is zenuwschade, ook wel neuropathie genoemd, de oorzaak van brandende voeten. Vaak gaat het om een brandend gevoel in combinatie met andere klachten. Zoals: een gevoel van speldenprikken of elektrische schokken, het gevoel hebben 'op watten te lopen', een kriebelende huid en het niet meer goed voelen van warmte en kou. Naast diabetes is alcoholmisbruik de meest voorkomende oorzaak van neuropathie in de benen.

Andere oorzaken en ziektes waarvan brandende voeten een symptoom is, zijn:

 • Uremie, een chronische nierziekte
 • Dunnevezelneuropathie, een vorm van polyneuropathie
 • Vitaminegebrek (vitamine B12 en soms vitamine B6)
 • Hypothyreoïdie, een tekort aan schildklierhormonen
 • Ziekte van Lyme
 • Hiv/aids
 • Amyloid polyneuropathie (FAP)
 • Bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen
 • Erythromelalgie, een zeldzame doorbloedingsstoornis
 • Vasculitis, ontsteking van de bloedvaten
 • Vergiftiging met zware metalen (lood, kwik, arseen)
 • Sarcoïdose, een ziekte waarbij spontaan ontstekingen ontstaan in verschillende organen en weefsels van het lichaam
 • Guillain-Barré Syndroom, een zeldzame verlammingsziekte
 • Oedeem, vochtophoping
 • Hypertensie, een hoge bloeddruk
 • Het tarsale tunnelsyndroom, een beklemming van een zenuw naar de grote teen

Behalve bij neuropathie kunnen ook infecties en ontstekingen leiden tot een branderig gevoel. De meest voorkomende daarvan is zwemmerseczeem, een infectie van de huid veroorzaakt door schimmels. Bij vaatlijden in de benen (perifeer vaatlijden) of etalagebenen, kun je ook last hebben van brandende voeten. De slechte bloedcirculatie veroorzaakt pijn, tintelingen en een brandend gevoel, vooral tijdens het lopen.

Maag-bypass operatie

Er zijn mensen die weken en sommigen zelfs maanden die na een maag-bypass operatie een branderig gevoel in de voeten ervaren. Na een maag-bypass neemt de maag vitamine B12 niet goed meer op. Een vitamine B12-tekort kan tot een gevoel van brandende voeten leiden.

Diagnose

Bij de meeste mensen zal de waarschijnlijke oorzaak snel vastgesteld kunnen worden. Helaas zijn er ook patiënten, waarbij een diagnose niet zo makkelijk te stellen is. Verder onderzoek is dan noodzakelijk om te ontdekken waarom iemand last heeft van brandende voeten. In veel gevallen zal een arts een zenuwgeleidingsonderzoek of elektromyografie, oftewel een EMG, doen. Deze laatste onderzoekt de activiteit in de spieren. Er wordt dab een naald via de huid in een spier ingebracht. De naald registreert de elektrische activiteit in de spier als de patiënt de spier ontspant en dan weer aanspant. Als een gezonde spier in rust is, vindt er geen elektrische activiteit plaats. Wanneer de spier samentrekt, wordt er wel elektrische activiteit geregistreerd. Soms kan ook het testen van bloed, urine en/of ruggenmergvloeistof worden voorgesteld om een diagnose te kunnen stellen. Een simpele bloedtest kan bijvoorbeeld uitwijzen of iemand een vitaminetekort heeft.

Behandeling

De behandeling van brandende voeten is sterk afhankelijk van de oorzaak. Wanneer er sprake is van neuropathie is de behandeling gericht op het verminderen van de klachten. Ook moet de behandeling ervoor zorgen dat de klachten minder snel erger worden. Zenuwschade is namelijk niet te genezen.

Diabetische neuropathie

Voor mensen met diabetische neuropathie is het belangrijk dat de bloedsuikerspiegel niet te hoog of te laag is. Een arts zal hiervoor bloedsuikerverlagende tabletten, insuline-injecties of in sommige gevallen een insulinepomp voorschrijven.

10 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 9-10-2015 - 16:29

Het lijkt in de beschrijving alsof je alcoholist moet zijn of zijn geweest of flink gerookt moet hebben om neuropathie te krijgen, niets is minder waar. Het kan ook komen door chemo en je kunt het ook krijgen zonder aanwijsbare reden, geen tekort van vitamines B6 en B12 of wat dan ook. Dit wilde ik toch wel even kwijt heb n.l zelf neuropathie zonder aanwijsbare reden of oorzaak.

Door JE Ter Horst (niet gecontroleerd) op zo, 20-9-2015 - 17:16

Bij mijn zijn de 'branderige " voeten een bijverschijnsel van de chemo therapie , mn. Taxol veroorzaakt dat, het is nog maar de vraag of het over gaat of blijvend is.

Door J. de Haas (niet gecontroleerd) op za, 19-9-2015 - 08:39

een stenose (vernauwing van twee onderste wervels)is de oorzaak van de zenuwbeklemming. Daardoor veel pijn bij het staan en lopen. Als ik zit of lig verdwijnt de pijn.

Door Noud Pullens (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2015 - 22:24

Ook ik heb sinds een jaar of vijf deze klachten. Echter niet als gevolg van een van bovenstaande oorzaken. Bij mij was de oorzaak het gebruik van Mysoline, dat ik gebruikte als middel om mijn tremor te verminderen, hoewel het eigenlijk bedoeld is als anti-epileptisch medicijn. Geen van de door mij bezochte artsen, noch in de literatuur zou iets bekend zijn van dergelijke klachten. Niettemin heb ik inmiddels al meerdere reacties gelezen van mensen met vergelijkbare klachten. Zo uitzonderlijk is mijn situatie dus ook weer niet. Het zou dus niet zo slecht zijn dat dit bijverschijnsel van Mysoline meer bekendheid zou krijgen en toekomstige gebruikers van dit middel tijdig gewaarschuwd worden voor de onherstelbare gevolgen.

Door G.Eskes (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2015 - 20:09

na 8 chemo kuren in 2014 heb ik nog steeds last van weinig gevoel in de voeten,ik voel dan ook niet of ik de voeten warm of koud heb, kan ook geen afstanden lopen.
De chemo kuren kreeg ik na darmoperatie toen is er 30 cm darm en een tumor verwijderd
en 12 lymfe klieren.

Door mw. Liesbeth va... (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2015 - 20:07

Ik heb al jaren brandende voeten. Achteraf al vanaf mijn 18e. Ongeveer 30 jaar geleden kwam ik tot de ontdekking dat het niet normaal was.
Niemand wist wat het was. In het R.M.C wisten ze dat ik secundaire erythermalgie heb. Bij mij is het erfelijk. Als je het op latere leeftijd krijgt heet het erythromelalgie. Het zit ook in mijn handen. Het is een zeldzame aandoening. Het wordt gekenmerkt Door een intense brandende pijn. Pijnstillers helpen niet. Ik verplaats me met de scootmobiel of rolstoel. Fietsen gaat wel, maar dan een winkel in gaat bijna niet. Het zijn aanvallen die verergeren bij warmte, inspanning stress.

Door Esther (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2015 - 16:42

En wat dacht je van de voor de hand liggende oorzaken als slecht passend schoenen en sokken (wrijving door verkeerd/te ruim zitten). Dus eigenlijk schuurwonden... En dan veel gelopen hebben...
Niet gelijk allerlei "enge" ziektes opnoemen, lijkt op bangmakerij.

Door C. Baljeu (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2015 - 15:51

Ik heb al 10 jaar last van brandende voeten en benen t/m de knieen. Ik heb geen diabetes, dus zou, volgens u, de oorzaak "alcoholmisbruik" zijn. Schandalig!! Ik drink niet!
De naam is destijds in het LUMC vastgesteld en dat is: CIAP (Chronische idiopathische axonale polyneuropathie). Bij de VSN zijn honderden leden met deze aandoening ingeschreven.

Door Ineke Jansen-de Boer (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2015 - 13:51

Ik heb naast fibromyalgie, ook erg brandende en pijnlijke voeten gehad, bij neuroloog onderzoek gehad: alles goed! EMG +lab.
Vervolgens zelf naar diëtiste gegaan en proteïne dieet gestart. Hierin gebruik je o.a. Geen suikers en Koolhydraten. Naast het feit dat ik al mooi wat kilo's kwijt ben zijn ook mijn klachten helemaal verdwenen. Ook mijn fibroklachten! Ik slaap weer normaal, heb bijna geen spierpijn meer. Geweldig!! Energie voor 10!!!!
Een echte aanrader dus. Wellicht heeft iemand anders hier ook iets aan.

Door Jantsje (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2015 - 12:51

Kan ook worden veroorzaakt door een schimmelinfectie!