De behandeling van likdoorns

Van pleister tot nieuwe schoenen

Een glasachtig geel, pijnlijk plekje op de voet zou best eens een likdoorn kunnen zijn. Dit is een verharde, naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een puntzakje. Heeft u dit, dan wilt u er ongetwijfeld snel van af: het is meestal geen pretje.

De eeltkern van een likdoorn kan druk uitoefenen op de zenuwen of het bot van de teen. Is de eeltkern zacht, dan wordt het een eksteroog genoemd. Dit kan veel pijn veroorzaken. Likdoorns ontstaan door verkeerde schoenen, een verkeerde stand van de voeten of een combinatie van beide. Wrijving of druk zijn vaak de oorzaak.

Verschillende likdoorns

Er zijn verschillende soorten likdoorns. Een weke likdoorn bevindt zich in de huid tussen de tenen. Deze huid is vrij zacht en week. De likdoorn is dan ook week en witachtig.

Een zaadlikdoorn kan ontstaan zonder dat er sprake is van druk of wrijving. Deze likdoorn komt vooral voor op de voetzool en de hiel. Ook komt hij vooral voor bij oudere mensen en mensen met een droge en slecht gevoede huid. De zaadlikdoorn doet geen pijn en veroorzaakt geen verharding op de huid.

Een likdoorn behandelen

De behandeling van een likdoorn hangt af van de oorzaak. Als een likdoorn door te krappe schoenen wordt veroorzaakt, kunt u beter alleen nog maar schoenen dragen die genoeg ruimte geven. Daarnaast kunt u de likdoorn laten verwijderen door de pedicure. Ook speciale pleisters en andere hulpmiddelen kunnen de pijn verlichten.

Likdoornpleisters

De speciale pleister weekt likdoorns los en voorkomt de pijnlijke druk. De pleister kan in elke gewenste vorm geknipt worden. Na verloop van tijd kunt u zelf de eeltpit verwijderen.

Noxacorn

Deze vloeistof bevat een zuur dat ervoor zorgt dat het hoorn verweekt en laag voor laag loslaat. Na verloop van tijd kunt u zelf de eeltpit verwijderen.

Antidrukringen

Deze voorkomen pijnlijke druk op de likdoorns.

Na de behandeling

Wanneer de druk op de huid blijft bestaan, zal de likdoorn snel op dezelfde plaats terugkomen. De oorzaak van de druk moet dus worden aangepakt. Soms is een eenvoudige aanpassing van uw schoenen (bijvoorbeeld een steunzooltje) voldoende. In hardnekkige gevallen en bij een likdoorn onder de nagel is een behandeling door de orthopedisch chirurg nodig.

Trefwoorden:

1 Reactie

Door wim (niet gecontroleerd) op za, 21-4-2018 - 20:17

Ik heb al jaren last een likdoorn onder mijn rechter kleine teen de laatste jaren geen last meer want ik smeer er elke dag gewoon NIVEA OP
waar dit spul al niet goed voor is