Gezwollen voeten

Ik ben een vrouw van 76 jaar en heb sinds twee jaar erg gezwollen voeten. Ik fiets en loop veel, tennis wekelijks en doe aan gym. De huisarts heeft plaspillen voorgeschreven (furosemide 40 mg) en elastische kousen, maar zonder resultaat. Kan ik nog andere maatregelen nemen?
Vrouw (76)

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Ik vrees van niet. Dikke voeten hebben twee mogelijke oorzaken. Eén: de afvoer van vocht via de aderen verloopt matig doordat de klepjes in de aderen beschadigd zijn. Deze klepjes zorgen dat het bloed maar één kant op kan. De meest gebruikelijke aanpak is dan steunkousen.
Of twee: het probleem zit 'centraal'. De nieren voeren onvoldoende vocht af. Dat kan verschillende oorzaken hebben, waaronder problemen met het hart. Maar voor zover ik het begrijp, is uw conditie goed, dus dan doet 'de pomp' het waarschijnlijk nog aardig. Het enige wat ik kan bedenken, is regelmatig de voeten een beetje hoog leggen. Als het echt heel erg is, kunt u er een dermatoloog naar laten kijken. Die doet waarschijnlijk niet zoveel anders dan deze basisdingen checken, maar voor een soort second opinion is het misschien toch een goed idee.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!