Hoe behandelt u wratten?

Aanstippen, insmeren of bevriezen

Getty Images

Wratten kunnen geen kwaad, maar ze zijn wel heel hardnekkig. Vaak verdwijnen ze pas na één à twee jaar vanzelf. Zo lang je wratten hebt, kun je anderen besmetten. Bovendien doen ze soms pijn en erg mooi zijn ze ook al niet. Hoe komt u er sneller vanaf?

U krijgt wratten door besmetting met een virus. 'Gewone' wratten krijgt u van een van de virussen uit de familie van de humane papillomavirussen (HPV’s). Waterwratjes worden veroorzaakt door het molluscum contagiosum-virus.[ITEMADVERTORIAL]

Wratten verdwijnen meestal vanzelf weer. Het lichaam vormt namelijk afweerstoffen tegen het virus. Deze beschermen u de rest van uw leven tegen  infecties met hetzelfde type virus. Bij gewone wratten kan het wel twee jaar duren voordat ze spontaan genezen, waterwratjes verdwijnen meestal sneller. Heeft u een verstoorde afweer of gebruikt u afweeronderdrukkende medicatie dan kan het nog veel langer duren.

Aanstippen

Bij de drogist vindt u verschillende vloeistoffen en zalven waarmee u gewone wratjes kunt aanstippen. Middelen met salicylzuur weken het bovenste laagje van de huid los. U moet deze dagelijks gebruiken. Salicylzuur kan de gezonde huid irriteren, smeer daarom de huid rondom de wrat voor het aanstippen in met vaseline of zinkzalf. Producten met mierenzuur drogen wratten uit en daarmee hoeft u de wratjes maar een keer per week aan te stippen.

Bij waterwratjes kunt u het beste gewoon afwachten. Plak een ontstoken waterwratje eventueel af met een pleister. U kunt ze aanprikken met een in jodium gedoopte prikker, maar dan loopt u het risico dat er een litteken ontstaat.

Huismiddeltjes

Er zijn talloze huismiddeltjes tegen wratjes. De werking daarvan is niet wetenschappelijk aangetoond, maar sommige mensen hebben er positieve ervaringen mee. Bijvoorbeeld de wrat insmeren met ochtendurine, honing, aardappel, een teentje knoflook, kleurloze nagellak, de binnenkant van een tuinbonenschil, sap van paardenbloemen, tea tree-olie, schoolkrijt, zinkzalf, het sap uit de stengels van stinkende gouwe et cetera. Ook wratjes afplakken met duct tape - heel stevig, zilverkleurig plakband - schijnt te kunnen helpen.

Bevriezen, snijden of wegbranden

Met wratjes hoeft u niet naar de huisarts, tenzij ze bij de anus of de geslachtsdelen zitten. Genitale wratten kunt u niet zelf behandelen. Ook als de wratjes van kleur of grootte veranderen, jeuken of bloeden, is het verstandig om te laten controleren of de wratten niet kwaadaardig zijn.

Ook als de wratjes erg in de weg zitten of niets lijkt te helpen, biedt de huisarts aanvullende behandelingen. Deze kan de wratten bevriezen met vloeibare stikstof, zodat het weefsel afsterft. Dit voelt branderig en soms pijnlijk aan. Na het bevriezen ontstaat er vaak een blaar. Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig. Wratten kunnen daarnaast weggebrand worden met een soort lasapparaatje (coagulatie). Een andere mogelijkheid is de wrat wegsnijden of 'uitlepelen' onder plaatselijke verdoving.

Bron 
  • Huidarts
  • Huidinfo
  • Apotheek.nl
  • Huidziekten