Hoe verminder ik artrosepijn in mijn voeten?

Een paar jaar geleden is er artrose geconstateerd in mijn beide voeten. Ik ben toen doorverwezen naar een podotherapeut die mij aangepaste zooltjes heeft aangemeten. Deze zooltjes hebben echter niet geholpen. Het probleem doet zich voor als ik schoenen draag, dan krijg ik na een uur of twee vreselijke pijn in de bal en in het middengedeelte van mijn voet. Ik heb duurdere platte schoenen gekocht die goed passen. Deze schoenen hielpen niet om de pijn te verzachten. Ik heb hiervoor zooltjes gekocht, maar helaas hielpen die ook niet. Mijn vraag is nu wat kan ik doen aan de pijn in mijn voeten?
Marga

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Helaas kan ik niet één, twee, drie een antwoord op jouw vraag geven. Artroseklachten in de voet kunnen namelijk heel complex zijn. Bij artrose wordt het kraakbeen afgebroken en gaat de kwaliteit van het kraakbeen langzaam achteruit waardoor stijfheid en pijn in de gewrichten kan ontstaan. Tevens kan er ook gewrichtsbeschadiging optreden. Hierdoor krijgen de verschillende voetgewrichten vaak een verminderde functie en gaat de hele voet anders bewegen en lopen om te compenseren.

Individuele beoordeling podotherapeut

Dit is echter bij iedereen met artroseklachten anders en zulke voeten dienen altijd individueel beoordeeld te worden. De podotherapeut beoordeelt de voetfunctie in combinatie met uw loopgedrag. Op basis daarvan wordt een individueel behandelplan opgesteld.

Vaak worden podotherapeutische zolen aangemeten om de druk te herverdelen en de voetfunctie zoveel mogelijk te ondervangen. Dit gaat vaak gepaard met een goed schoenadvies. Als u nog steeds last blijft houden, raad ik u aan om nogmaals een afspraak te maken om dit een keer te laten onderzoeken.

6 Comments

Door Katarina (niet gecontroleerd) op za, 2-3-2019 - 22:26

Ik ben zo verbaasd dat er niet meer mensen op Crocs attent gemaakt worden. Het zou volgens deskundigen slecht voor je voeten zijn. Zonder crocs (ze maken ook schoenen, niet alleen klompen) kan mijn man geen meter lopen. Met crocs een flinke wandeling. Het is dus crocs en lopen of andere schoenen en dan fietsen..

Door Marie Anne Hijm... (niet gecontroleerd) op zo, 27-11-2016 - 17:12

Mij helpen MBT SCHOENEN. Het helpt de voet beter af te wikkelen door de speciale rondingen in de zool. Zoek maar op .Ze hebben een uitgebreide site.

Door Rona (niet gecontroleerd) op di, 15-11-2016 - 17:59

Vorig jaar heb ik crocs gekocht. 2 paar voor de zomer en 2 paar voor de winter. Ze lopen alle 4 prima, maar 1 paar heeft , op de één of andere manier, de juiste pasvorm en daar loop ik de hele dag pijnvrij in. Heerlijk.

Door Ellie (niet gecontroleerd) op zo, 12-6-2016 - 14:48

Ik heb ook artrose in de voeten. 1,5 jaar geklungeld met inlegzolen van een podotherapeut. Hielp niets. andere zooltjes geprobeerd, hielpen ook niet voldoende.
Daarna gelukkig de shape-up schoenen ontdekt. Van Skechers en MBT. Dus ronde zolen met zacht tussenstuk. Sindsdien geen pijn in de voeten meer gehad. Lopen fantastisch.
Even wennen aan het zoeken van de juiste balans. Maar beslist het proberen waard !

Door lenie (niet gecontroleerd) op za, 30-1-2016 - 11:24

Als eerste naar fysiotherapeut gaan om de voeten te masseren Ik heb goede zolen daarna gekregen van podo therapeut en ik loop nu wel een stuk beter.

Door Dineke (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2015 - 14:39

Ik draag schoenen van het merk El Naturalista. De zolen hebben een dempende werking en dat scheelt al een hoop. Ze lopen geweldig lekker en zijn er in alle soorten en maten.