Ik heb last van een pijnlijke wreef. Wat nu?

Graag wil ik weten wat ik kan doen met mijn voet! Op mijn rechtervoet op mijn hoge wreef heb ik erg veel last van het wreefbotje. Het doet erg veel pijn en is soms rood als ik laarzen heb gedragen. Mijn broer en mijn moeder hebben vergroeiingen aan hun voeten. Heb ik hier nu ook last van?
Marijke

Sepp Mortelmans, podotherapeut

De pijnklachten op je wreef worden waarschijnlijk veroorzaakt door de druk van de schoenen. Je bent waarschijnlijk iemand die een hogere wreef heeft waardoor deze in schoenen (en voornamelijk laarzen) gaan irriteren vanwege de druk en de wrijving. Door deze constante druk en wrijving (die waarschijnlijk al langer aanwezig is dan dat je er last van hebt) ontstaan soms vergroeiingen aan de voet. Hierdoor wordt het drukprobleem natuurlijk alleen maar erger. Heel vaak raken er ook zenuwen bekneld door de druk en is de irritatie zelfs zo erg dat mensen er ook last van blijven hebben als ze geen schoenen aan hebben.

Jammer genoeg valt hier weinig aan te doen op podotherapeutisch vlak. Het is in grote mate een schoenprobleem en het beste advies dat ik je kan geven, is dan ook om schoenen aan te doen met een sluiting waardoor je de schoen iets losser kan vastmaken ter hoogte van de wreef. Jammer genoeg kan dit niet bij laarzen en zijn laarzen bij deze klachten dan ook niet het geschikte schoeisel. Indien je je schoeisel aan het probleem aanpast en je er toch regelmatig last van blijft houden dan raad ik je aan om een afspraak te maken met de huisarts om te bekijken of het eventueel nodig is om een doorverwijzing te krijgen naar de specialist.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.