Ik heb mijn enkelband gescheurd. Wat nu?

enkelband-gescheurd
Getty Images

Ik heb een paar jaar geleden mijn enkelband een stukje gescheurd. Het ging al ruim 1,5 jaar goed, maar ongeveer 1,5 maand geleden ben ik bij het sporten door m'n enkel gegaan. Nu ga ik elke keer bij het sporten door m'n enkel. Wat kan ik hier het beste aan doen?

Jochem

Mark Chen, fysiotherapeut:

Hi Jochem,

Er zijn tegenwoordig uitstekende oefenprogramma's die je helpen om sterke en stabiele enkels te krijgen. Als je even langsgaat bij een (sport)fysiotherapeut, kan hij/zij even kijken of er daadwerkelijke schade is aan de enkelbanden. Zodra dat uitgesloten is, kan er bepaald worden wat jouw enkels tekort komen (kracht, stabiliteit, beweeglijkheid) en kan er een schema opgesteld worden om hieraan te werken. Dat kun je alleen thuis doen, in een sportschool of onder begeleiding van de therapeut. In de meeste gevallen kun je hiermee volledig van het probleem afkomen.

Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je externe ondersteuning overwegen, zoals een enkelbrace. Probeer dit zo weinig mogelijk te doen, want de enkel went aan deze extra stabiliteit en op de lange termijn wordt de interne stabilieit hier minder van, niet beter.

Ik hoop dat dit helpt!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.