Pijn onder de bal van mijn voet door het dansen

Uren wandelen is geen probleem, maar dansen - jammer genoeg - wel. Ik kon tot een jaar geleden ongeveer een hele avond, minstens drie uur, salsadansen zonder problemen. Daarvoor danste ik bijna elke avond. Het laatste jaar krijg ik na een uurtje al onder mijn rechtervoet, bal van mijn voet, stekende pijnen. Het maakt daarbij niet uit welke dansschoenen ik aantrek.

Nu heb ik wel onder die voet een eeltknobbel in het midden zitten. Niet heel erg veel, maar toch. Sinds een jaar ga ik naar een pedicure. Wat kan ik verder nog doen? Ik blijf graag lekker dansen.
Corrie

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Beste Corrie,

Wat vervelend dat u zo'n pijn heeft tijdens het dansen.

Heel vaak gaat het hierbij om een inklemming van de zenuw tussen de middenvoetsbeentjes.

Bij dansschoenen is er vaak sprake van een (kleine) hak onder de schoenen waardoor er meer druk op de voorvoet komt. Daarnaast wordt er tijdens dansen algemeen meer druk op de voorvoet gezet. Hierdoor ontstaat het risico dat je je zenuw op een bepaald moment gaat inklemmen. Dit geeft dan een stekende pijn, vaak met uitstraling naar de tenen.

Bij zulke klachten kijken we vaak in eerste instantie om de voet de ondersteunen en te corrigeren in het dagelijkse leven met podotherapeutische zolen. Hierdoor krijgt de zenuw algemeen al wat meer rust en vaak is dit voldoende om ook zonder pijn te kunnen dansen. Soms wordt er ook gekeken naar een kleine aanpassing in de dansschoenen om de zenuw te ontlasten. Als podotherapeut proberen we altijd te zoeken naar een oplossing waarbij mensen wel gewoon de sport kunnen blijven beoefenen die ze altijd al doen.

Maak gerust een afspraak met een podotherapeut bij u in de buurt om te kijken wat uw mogelijkheden zijn om weer zonder pijn te kunnen dansen!

Met vriendelijke groet,

Sepp Mortelmans
Hoofd afdeling Professionele ontwikkeling Podotherapeut, MSU/echografist

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is een podotherapeut voor RondOm Podotherapeuten. Hij heeft zijn opleiding gevolgd in België en werkt sinds 2011 in Nederland.