Verwijder uw eeltplekken

Smeren, raspen of laten zitten?

Getty Images

Wanneer de bovenlaag van uw huid is verdikt, noemen we dat eelt. Eelt ontstaat door teveel druk en wrijving. Eigenlijk is het gewoon een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam.

Eelt vormt zich natuurlijk. Bij sommige mensen vormt er meer eelt dan bij anderen. Eelt is geelachtig van kleur. Het komt voor op de bal van de voet, de hiel en op of onder een teen. Verkeerde schoenen, extreme zweetvoeten of een afwijkende stand van uw voeten zijn vaak de oorzaak.[ITEMADVERTORIAL]
 

Eelt verwijderen

Eelt is niets ernstigs en kan over het algemeen geen kwaad. Sommige mensen hebben er echter zoveel van, dat ze er pijn of kloven door krijgen. Of u vindt het gewoon storend, die grote gele plekken. In die gevallen kunt u eelt door de pedicure laten verwijderen. Zelf kunt u tweemaal per week een voetenbad nemen. Het eelt wordt dan zacht. Daardoor kunt u het makkelijk wegvijlen met een eeltvijl, -rasp of puimsteentje. Haal niet alles weg! Uw voeten hebben namelijk een beschermingslaag nodig. Bent u bang te veel eelt weg te halen of is uw huid te gevoelig voor raspen of vijlen? Er zijn pleisters op de markt die de eeltlaag verwijderen of verdunnen. De pleister moet enkele dagen blijven zitten. Nadat u de pleister hebt verwijderd, is het raadzaam om een voetenscrub te gebruiken. De korreltjes in deze scrubs zijn grover dan die in lichaams- of gezichtsscrubs. Daardoor verwijdert u makkelijk de laatste restjes eelt.

Eelt voorkomen

Neem twee keer per week een voetenbad van vijf minuten. Gebruik daarbij een verzorgend product, liefst speciaal voor voeten. Droog uw voeten goed af en smeer ze in met een vettige crème. Zo blijven uw voeten zacht en voorkomt u pijnlijke kloven. Uw voeten, vooral de onderkant, moet u goed verzorgen. Anders kunt u eelt, kloven en barsten krijgen op uw hiel. Soms zijn die zo erg, dat ze zelfs gaan bloeden en ontsteken.

Leuke weetjes

  • Een eeltknobbel is een botvergroeiing aan de zijkant van uw teen. Meestal zit die op uw grote teen. Het is vaak een genetische afwijking. Een eeltknobbel komt meestal voor bij vrouwen van 45 jaar en ouder.
  • Mocht je het ooit willen doen: eelt is uw redding bij vuurlopen. Eelt isoleert de warmte die vrijkomt tussen het houtskool en uw voet.
Auteur