Weg met zweetvoeten

Oorzaken en remedies

Getty Images

Het lichaam van een volwassene kan per dag wel een halve liter zweetvocht produceren. Sommige mensen hebben last van overmatige transpiratie. Dit kan over het hele lichaam voorkomen, maar ook plaatselijk, zoals bij uw voeten. Hoe behandelt u deze zweterige onderdanen?

Zweetklieren hebben een belangrijke functie in het lichaam. Ze zorgen voor regulering van lichaamswarmte. Daarnaast transporteren ze water en zouten. Een bepaalde hoeveelheid transpiratievocht is nodig voor het lichaam, maar overmatige productie kan leiden tot een nare geur.

Voetengeur

Op uw voeten komen veel zweetkliertjes voor. Het zweetvocht zelf is geurloos. Pas als het in contact komt met bacteriën die op uw voeten leven, ontstaat de nare voetengeur. Deze bacteriën gedijen goed in een vochtige omgeving. De klachten ontstaan meestal in de puberteit en kunnen daarna nog jaren aanhouden. In uitzonderlijke gevallen is hyperhydrosis (overmatig zweten) vanaf de geboorte aanwezig. Er is sprake van hyperhydrosis als er meer dan honderd milliliter vocht wordt geproduceerd in één oksel gedurende vijf minuten. Naar schatting zou 0,5 procent van de bevolking aan hyperhydrosis lijden.

 

De oorzaken van overmatig zweten:

  • een stofwisselingsstoornis
  • stress of een slechte conditie
  • slecht ventilerende schoenen en sokken
  • slechte pasvorm van de schoenen
  • onvoldoende hygiëne

Zweetvoeten behandelen

Er bestaan verschillende voetdeodorants die geurtjes verdrijven en overmatige zweetproductie tegengaan. Ze werken verkoelend, verfrissend en bieden bescherming tegen nieuwe geurontwikkeling. Als het probleem aanhoudt, kunt u het beste uw huisarts raadplegen.


Wanneer u last hebt van zweetvoeten, kunt u uw voeten twee keer per dag wassen. Droog ze daarna goed af en trek schone sokken aan. Sokken van natuurlijk materiaal, zoals katoen, zorgen dat uw voeten kunnen blijven ademen. Dit geldt ook voor schoenen. Leer past zich aan de vorm van de voeten aan. Als de zool ook van leer is, krijgen de voeten de kans om te ademen.

 

Ook is het goed voor uw voeten om elke dag een ander paar schoenen aan te trekken. Als u elke dag een ander paar schoenen aantrekt, hebben uw schoenen de kans om te drogen. Dit stopt de bacteriegroei.

Auteur 
  • Redactie