Schade claimen van een kapotte bril

brief
Getty Images

Is uw bril kapot gegaan en wilt u de schade verhalen? Dan is het erg afhankelijk van wie de schade heeft veroorzaakt en wat voor een soort verzekering u heeft. Hier vindt u twee voorbeeldbrieven.

Vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen/tussenpersonen hebben speciale formulieren om schade te melden. Deze vindt u op de internetsites van de maatschappijen/tussenpersonen. Ook kunt u de schadeformulieren per telefoon opvragen.

INBOEDELVERZEKERING

Claimt u uw bril bij uw inboedelverzekering dan hangt het van de oorzaak van de schade en de polisvoorwaarden af of uw maatschappij uitkeert. De meeste inboedelverzekeringen dekken wel schade als gevolg van een buitenkomend onheil: bijvoorbeeld waterschade door kapotgaan van een leiding o.i.d.. Schade die eenvoudig vermeden had kunnen worden is vaak niet gedekt.


ALL-RISK brilverzekering

Deze wordt meestal afgesloten bij de opticien waar u uw bril heeft gekocht. Voor deze verzekering gelden andere, vaak ruimere voorwaarden. Over het algemeen moet u de schade indienen bij de opticien en daarbij het verzekeringscontract en de aankoopbon van de bril overhandigen. Is de bril verloren als gevolg van een misdrijf dan moet u eerst zo snel mogelijk aangifte doen bij het politiebureau en ook het proces-verbaal overleggen bij uw schadeclaim.

Reisverzekering

Heeft u schade aan uw bril, bent u deze verloren of is deze gestolen tijdens een reis in binnen- en/of buitenland en heeft u een reisverzekering afgesloten? Dan moet u de claim indienen bij de verzekeringsmaatschappij waar u deze reisverzekering afgesloten heeft. Is de bril verloren als gevolg van een misdrijf dan moet u eerst zo snel mogelijk aangifte doen bij het politiebureau en ook het proces-verbaal overleggen bij uw schadeclaim.