Hoe maak je appelazijn?

Appelazijn is een lekkere variatie op andere azijnsoorten

Appels en zelfgemaakte appelazijn
Getty Images

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat appelazijn iets speciaals doet voor je gezondheid. Sterker nog: het regelmatig drinken van appelazijn kan echt een aanslag zijn op het glazuur op je tanden. Is appelazijn dan helemaal nergens goed voor? Jawel. Appelazijn is een lekkere variatie op andere azijnsoorten. Ideaal om dressings mee te maken.

Ingrediënten

  • 2 kilo appels
  • 50 gram (riet)suiker
  • Weckpot van 1 liter (brandschoon)
  • Kaasdoek of dunne theedoek
  • Stuk elastiek
  • Schone, goed afsluitbare fles

Bereiding

  • Snij de appels in stukjes, schil en klokhuis kan blijven zitten.
  • Vul de weckpot tot bijna aan de rand met appels.
  • Schenk er zoveel water op tot de appel onderstaat.
  • Voeg de suiker toe en roer even door met een schone lepel.
  • Dek de pot af met een stuk kaasdoek of een dunne theedoek en zet deze vast met het elastiek.
  • Bewaar de pot op kamertemperatuur.
  • Roer de appelazijn 1-2 keer per dag om. Binnen een paar dagen gaan de appels gisten.
  • Blijf dagelijks doorroeren. Na 4 weken is alle suiker vergist en houd je azijn over.
  • Zeef de azijn.
  • Doe deze over in een mooie fles of pot. Lekker voor je dressings.

Dit is een recept van PuurGezond en verscheen eerder op www.gezondheidsnet.nl.

Auteur