Groene kooltaart

Getty Images

Gezond eten is lekker en verstandig. Je hoeft daarvoor lang niet altijd in kookboeken te duiken. Eigen creaties kunnen net zo voedzaam en verantwoord zijn als de menu's van diëtisten. Daarom vroegen we bezoekers hun lekkerste en gezondste recepten in te sturen. De beste inzendingen vind je hier terug, zoals groene kooltaart.

Ingrediënten

  • grote groene kool
  • 500 gram mager (runder)gehakt
  • 1 kilo vastkokende aardappelen
  • 1 ui
  • 1 ei
  • paneermeel
  • scheutje zonnebloemolie
  • 1 bouillonblokje
  • peper
  • zout
  • komijn

Bereiding

Zet een grote soeppan met water en een eetlepel zout op.

Verwijder van de kool de buitenste vieze bladeren. Doe de kool in zijn geheel in het kokende water en blancheer hem. Nu kun je zoveel mogelijk bladeren één voor één verwijderen van de stronk. Laat de bladeren uitlekken op een schone theedoek. Het kan zijn dat als je verder in het hart van de kool komt, de bladeren nog niet zacht genoeg zijn om ze te verwijderen. Doe deze nog even terug in het kokende water.

Voor vier personen moet je tien grote bladeren hebben. Wanneer de bladeren afkoelen, maak je 500 gram mager gehakt aan. Samen met een fijngesneden uitje, ei en paneermeel. Je kunt ook een zakje gehaktmix toevoegen.

Snijd het hart van de kool in fijne stukken en verwijder eerst de dikke stronken. Die kun je opeten of weggooien. Kneed de stukjes kool door het gehakt. Pak een hapjespan met deksel en besmeer hem met zonnebloemolie. Bekleed hem daarna met vijf koolbladeren. Strijk nu het gehaktmengsel eroverheen en dek het af met de andere vijf bladeren. Je krijgt een soort taart. Maal er wat peper en komijn eroverheen (dit helpt kool goed te verteren zonder al te veel winderigheid).

Nu zet je hem op hoog vuur en wacht tot je hoort dat het geheel begint te braden. Zet dan het vuur laag en schenk een halve liter van het kookvocht waarin je de kool geblancheerd hebt bij. Los er eerst nog één bouillonblokje in op. Nu moet het geheel met deksel op de pan driekwartier stoven.

Je kunt het serveren met gekookte aardappelen. Gebruik het vrijkomende vocht als jus.

Auteur