Aanzienlijk minder werklozen, ook onder 45-plussers

Langdurige werkloosheid nog wel een groot probleem

Getty Images

De arbeidsmarkt trekt aan. Er komen meer banen bij, waardoor het aantal werklozen flink afneemt. In het derde kwartaal van dit jaar gingen 130.000 mensen aan de slag.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Half miljoen werklozen

In juli, augustus en september daalde het aantal werklozen met 84.000 ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Eind september telde het CBS 510.000 mensen zonder baan. Dat is 5,7 procent van de beroepsbevolking.

Tegelijkertijd kwamen er bijna 400.000 werkzoekenden bij op de arbeidsmarkt vergeleken met het tweede kwartaal. Iets meer dan de helft vond de afgelopen maanden betaald werk. De meeste nieuwkomers op de markt zijn jongeren (15-25 jaar).

45-plussers

Toch duurt het voor oudere werklozen nog wel langer voordat zij weer aan de slag kunnen. 40 tot 45 procent van deze groep vindt een betaalde baan. "Er is sprake van een soort nasleep-effect," zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. "Als de economie herstelt, zijn vaak eerst de jongeren aan de beurt. Als het herstel lang genoeg aanhoudt, krijgen ook oudere werklozen weer een baan."

Langere tijd zonder baan

Van Mulligen wijst ook op de vergrijzing: "Tot voor kort vormden 30-plussers de grootste groep op de arbeidsmarkt. Nu zijn dat de 45-plussers." Een groot probleem onder oudere werklozen is dat velen van hen langdurig zonder werk zitten. Dat aantal daalt, maar zes op de tien 45-plussers zoeken langer dan een jaar naar een baan.

In het derde kwartaal van 2016 telde het CBS ruim 200.000 langdurig werklozen. Dat zijn er 33.000 minder dan vorig jaar.

'Beloning voor hun geduld'

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is blij met de nieuwe cijfers. Volgens hem wordt het geduld van mensen beloond. "De kansen op een baan nemen toe, ook voor langdurig werklozen", zegt Asscher. "Ik hoop dat er de komende maanden nog veel meer mensen aan de slag kunnen komen. Daar wil ik alles aan doen."

De werkloosheid daalde eerder al, in het eerste halfjaar. Toch was Unie KBO toen sceptisch.

Bron: NOS

Interview: Ad (57) zoekt werk en krijgt hulp van zijn schoonzoon