Leerplicht voor ouderen? 4 op de 5 bezoekers PlusOnline zeggen 'nee'

In Scandinavië wordt een leerplicht voorgesteld voor 60-plussers, zodat zij hun kennis kunnen opfrissen en sneller een baan vinden als ze werkloos zijn. We vroegen wat u van zo'n leerplicht zou vinden.

Uitslag van de stelling: 20% eens, 80% oneens.

'Het brein moet geactiveerd worden'

Een op de vijf bezoekers op onze website ziet een leerplicht voor ouderen in Nederland wel zitten. "Prima idee", zegt Trudy Priem op onze Facebook-pagina. "Bijblijven, maar laat al die jongeren die zonder baan zitten of die nog nooit een baan hebben gehad het ook eens proberen."

Hersenen trainen
Helena Erwich schrijft: "Heel goed idee. Veel mensen blijven maar thuis zitten en denken dat ze er beter van worden. Het brein moet geactiveerd worden, en een leerplicht is een heel goede manier. Ik vind wel dat er subsidie aan vast moet zitten om te stimuleren. Zelf ga ik (80 jaar) in september een cursus Spaans volgen en daar beleef ik veel plezier aan."

Verantwoordelijkheid
DomenicenClaire Petillo sluit zich hier bij aan: "Ik was zelf verpleegkundige en heb tot bij mijn pensioen (44 dienstjaren) mijn kennis op pijl moeten houden zoals iedere andere verpleegkundige zonder uitzondering. Dat dit gemakkelijk was hoor je mij absoluut niet zeggen, integendeel, maar bij een verantwoordelijke job kun je bijna niet anders. Helaas."

"Prima Idee, vanaf 50 jaar al", zegt Marijke Cornelis. "Maar wie gaat het betalen? Alle mensen die nu thuis zitten kunnen van hun uitkering geen opleiding betalen."

'Geen verplichting, maar een mogelijkheid'

Toch zijn de meesten van u (80 procent) het oneens met de stelling. Zo ook Jan Anja van den Berg: "Zeker niet verplichten. Veel mensen werken al meer dan 40 jaar, en doen vaak ook nog zwaar werk. Gun harde werkers wat rust de laatste jaren." Jolanda van der Veen voegt hieraan toe: "Wie wil en kan zoekt altijd een weg. Je moet er toch niet aan denken dat alle ouderen boven de 60 in stress gaan leven om weer te moeten studeren?"

Geen leerplicht, wel bijscholing
Andere bezoekers op PlusOnline benadrukken dat verplichten in hun ogen geen goed idee is, maar dat er wel ruimte zou moeten komen voor cursussen en trainingen. "Betaald door de werkgever", vindt E. Last. "Maar ik denk dat er weinig werkgevers zullen zijn die dit gaan doen."

"Leerplicht en dan de nadruk op plicht vind ik wel iets te ver gaan", reageert Gerda op onze website. Ook zij is van mening dat de verantwoordelijkheid vooral bij de werkgever ligt. "De mogelijkheid en de kans om een aantrekkelijke studie te volgen, ja. Wat ik wel een plicht vind is dat werkgevers verplicht worden om werkeloze ouderen een eerlijke kans geven op gewoon goed betaald werk."

Jongeren
"Wat een onzinnig idee, een leerplicht", zegt O.A. Bronk. "Wat een beter idee is: sociale dienstplicht voor jongeren. Onze samenleving kan dat meer dan goed gebruiken en senioren kunnen daar op vrijwillige basis een belangrijke rol in spelen." P.B.P. sluit af: "Mijn inziens kan het geld beter geïnvesteerd worden om jongeren aan het werk te helpen."

4 Comments

Door Nettie (niet gecontroleerd) op di, 16-8-2016 - 14:14

Zo te zien houdt de hersentraining van mevrouw Versluis niet het gebruik van leestekens, hoofdletters en zinsbouw in.

Door christien versluis (niet gecontroleerd) op wo, 27-7-2016 - 18:57

Zelf doe ik al 7 jaar bij Neuro Campus hersentraining op de computer, heel leuk alles komt langs taal rekenen informatie spelletjes je kan tentamens doen en examens en zo een niveau verder aanrader!

Door Martha (niet gecontroleerd) op wo, 27-7-2016 - 09:47

Ga lekker bridgen, je traint spelenderwijs je brein. Contact met andere mensen, thuis of op een club zoveel als je wil.

Door Cor Stoof (niet gecontroleerd) op zo, 24-7-2016 - 10:09

Laat deze groep mensen eindelijk eens een keer met rust, er wordt alleen maar onrust gezaaid onder deze groep. Werk is er niet en zij moeten alleen maar langer doorgaan en wachten tot zij eindelijk bij hun eigen pensioen kunnen komen.