Stelling: een leerplicht voor ouderen is een goed idee

De AOW-leeftijd stijgt, en niet iedereen heeft tot die tijd baanzekerheid. In Scandinavië stellen ze voor om een leerplicht in te voeren voor 60-plussers, die zo hun kennis en vaardigheden kunnen opfrissen.

De Noordse Raad, een samenwerkingsverband tussen Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen, Zweden, de Faeröer eilanden, Groenland en Aland, is er zelf niet zeker van of het de juiste oplossing is voor de werkloosheid onder ouderen. Het wil met het idee in ieder geval de discussie aanzwengelen.

200.000

Onlangs lazen we dat langzaam maar zeker meer 50-plussers een baan vinden. Toch zijn er momenteel nog ruim 200.000 oudere werklozen. Doordat de AOW-leeftijd stijgt, moeten 50-plussers een langere periode overbruggen totdat ze hun eerste AOW krijgen. Een mogelijk gevolg is een AOW-gat.

Uw mening

Met een leerplicht zouden mensen hun vaardigheden en kennis kunnen laten opfrissen. Het zou hun kansen op de arbeidsmarkt weleens kunnen vergroten. Wat vindt u van dit plan? Stem linksboven op deze pagina 'eens' of 'oneens' en laat hieronder een reactie achter.

122 Comments

Door Andrea (niet gecontroleerd) op zo, 20-5-2018 - 18:16

De overheid zou zich moeten toeleggen op scholing voor jongeren. Zij zijn de toekomst.
En stoppen met pamperen van lieden die niet willen werken. En stoppen met lieden binnenhalen die nooit en te nimmer een bijdrage gaan leveren aan de maatschappij.
Overheid, bouw samen met de burgers iets op, i.p.v. alles af te breken.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 20-5-2018 - 18:09

We moeten van het AOW-gat af! Dat gat is niet eerlijk naar de mensen toe die al lang hebben gewerkt. Mensen in een uitkering blijven wel die uitkering houden tot de AOW-leeftijd.
De leerplicht voor de jongeren kan al niet gehandhaafd worden.
Dus de ouderen maar weer "pakken".
Dat ouderen niet worden aangenomen heeft niet veel met kennis te maken, maar veel met de hoogte van het salaris.
Ouderen die willen leren doen dat uit zichzelf wel.

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 19-5-2018 - 09:13

Bespottelijk om dat mensen op te dringen! Ik ben zelf lerares in het onderwijs, al lang en leren is ontzettend leuk, maar wél wat en wanneer men zelf wil!Want dan is men gemotiveerd, anders niet.
Het is slechts een dwaas plan, want er zijn zoveel tekorten in de maatschappij:
geestelijke zorg voor kinderen, ouderen en thuishulp, betaalbare huurhuizen. Werk deze eerst maar weg en dan ev. verder praten.

Door Willie Wie? (niet gecontroleerd) op vr, 18-5-2018 - 00:18

het is zo wie zo wel goed om nuttige cursussen aan te bieden waar ouderen zichtbaar mee bezig kunnen houden als ze 'n langer leven krijgen! ik heb er tenminste nog wel erg zin in..............

Door J.van deuveren (niet gecontroleerd) op di, 16-8-2016 - 23:24

Bied ze een baan aan met leerwerkplek het zou op zicht goed zijn dat naast je aow en pensioen, je nog een aantal uren door kan blijven werken!Omdat het financiele gat
dat ontstaat bij pensionering TE GROOT WORDT, en fysiek en metaal loop je ook nog eens het risico/het gevoel dat je afgeschreven bent, wat tot gezondheids klachten kán leiden! Volgens mij komt dit Vaker voor dit is nooit onderzocht!

Door Thea Willems (niet gecontroleerd) op vr, 5-8-2016 - 23:00

Laat het vrij blijvend blijven wat de een wil heeft de ander geen zin in,persoonlijk lijkt het me leuk, wat leren is goed voor de hersens en je ben onder de mensen

Door Frank Broekhuizen (niet gecontroleerd) op di, 26-7-2016 - 20:01

Belachelijk!! Sommigen 50+ en 60+ hebben bijna heel hun leven al gewerkt, moeten ze zo lang doorwerken dat ze regelrecht na hun werk het verzorgingshuis in kunnen. Te ziek voor woorden.Laat de jongeren aan het werk gaan hetgeen ook de criminaliteitscijfers zal doen dalen!!

Door Donata (niet gecontroleerd) op ma, 25-7-2016 - 22:49

VERPLICHTEN is zelden goed, het roept bij voorbaat weerstand op. Mensen EEN KANS GEVEN en stimuleren tot studeren is veel beter. Vraag is dan nog wel wie dat betaalt. Opleidingen zijn er te over, maar zijn vaak (zeer) kostbaar als het om vakgerichte studies gaat. Werkelozen die in de Bijstand terecht gekomen zijn weten maar al te goed wat dat verplichten inhoud. Je wordt door de betreffende ambtenaren verplicht tot oeverloze acties (sollicitaties) onder bedreiging van inkomensverlies, maar als je wilt bijscholen zijn ze tot niets bereid terwijl ze weten dat je van een bijstandsuitkering niet kunt studeren! Overheden willen ons altijd dwingen tot zaken die we niet willen, maar WAT WE WEL WILLEN dat wordt ons verboden.

Door Frans van den Buijs (niet gecontroleerd) op ma, 25-7-2016 - 13:38

een prima idee om de ruime ervaring van deze mensen aan te vullen met hedendaagse kennis.

Door diesel (niet gecontroleerd) op zo, 24-7-2016 - 16:39

als je vroeger al niet kon leren ,moet je het dan op je 55 of 60 dan wel kunnen? deze mensen hebben heel veel ervaring in een bepaald beroep en kunnen op deze leeftijd gewoon niet meer omschakelen door te gaan leren zeker als je niet kunt leren want dan had je dat leren vroeger ook al wel gedaan. laat ouderen hun praktijk ervaringen doorgeven aan de jongeren die dan weer aan het werk kunnen !