De nieuwe donorwet en uitgesteld traject vanwege corona

Met een stel vrienden hadden we het onlangs over de nieuwe donorwet. Mijn man wil wel en ik wil toch liever geen donor zijn. We zijn er allebei nog steeds niet aan toegekomen om formulieren in te vullen. We waren van plan om nu maar te wachten op de brief van de overheid. Die zou toch 1 juli komen?

1 juli is inderdaad een belangrijke datum. Vanaf die dag geldt namelijk de nieuwe donorwet. Deze wet geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder die ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente. De overheid vraagt aan mensen om in het Donorregister in te vullen of zij wel of niet organen en weefsels aan een patiënt willen geven na hun overlijden. 

Het vervolgtraject is echter vanwege corona twee maanden opgeschort. Hoewel de wet vanaf 1 juli 2020 zijn werking heeft, krijgen alle Nederlanders van 18 jaar en ouder die dit nog niet eerder hebben vastgelegd tussen 1 september 2020 en 31 maart 2021 een brief met de vraag om hun keuze over orgaandonatie en weefseldonatie vast te leggen in het Donorregister. Deze brieven zouden eerst vanaf 1 juli 2020 verzonden worden. Minister Van Rijn voor Medische Zorg heeft echter tot dit uitstel besloten omdat hij het nu niet de tijd vindt om mensen deze moeilijke keuze te laten maken.

Als na deze eerste brief nog geen keuze is vastgelegd in het Donorregister, verstuurt de overheid een tweede (herinnerings)brief.  Wie na twee brieven nog geen keuze heeft vastgelegd, wordt geregistreerd met ‘geen bezwaar’ tegen donatie van organen of weefsels. Ook hierover ontvangt men een brief. 

Familieleden moeten in principe accepteren dat de overledene geen bezwaar had tegen doneren van organen of weefsels. De wet biedt wel een mogelijkheid om dat tegen te houden. Dat kan als de nabestaanden aannemelijk maken dat de overledene echt geen donor had willen zijn.

Voor meer informatie >>

Mr. Nicole GoudMr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.