Huur gaat omhoog; houd ik recht op huurtoeslag?

Ik ontvang al een paar jaar huurtoeslag. Nu gaat per 1 juli a.s. mijn huur omhoog waardoor de huur uitkomt boven de grens voor de huurtoeslag. Raak ik nu mijn huurtoeslag kwijt?

Ik begrijp van u dat er behalve de huurverhoging verder niets in uw leefsituatie veranderd is. En kennelijk bent u tot nu toe op basis daarvan steeds in aanmerking gekomen voor huurtoeslag. Als ik daar inderdaad van uit mag gaan zult u ook na de huurverhoging in aanmerking blijven komen voor huurtoeslag. Deze toeslag zal echter gebaseerd zijn en blijven op de maximale rekenhuur van de huurtoeslag. Deze bedraagt in 2017 maximaal €710,68 per maand.

Voor de goede orde merk ik nog op dat de belastingdienst bij de berekening van de huurtoeslag uit gaat van de kale huurprijs

N.B. Als er overigens wel iets wijzigt in uw leefsituatie dan moet u dit binnen vier weken doorgeven aan de belastingdienst. Denk daarbij aan een wijziging van uw inkomen of bijvoorbeeld als de samenstelling van uw huishouden verandert. Dat heeft vervolgens wel gevolgen voor uw toeslag.

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).