Plus Onderzoek: Hier wil je het liefst wonen

De beste gemeenten én steden voor 65+

beste gemeente Plus magazine
Getty Images

Rozendaal in Gelderland is waar we het allerliefst zouden wonen, blijkt uit onderzoek van Plus Magazine en Bureau Louter. Wat maakt deze gemeente zo bijzonder? En welke alternatieven zijn ook aantrekkelijk?

Woonwensen groeien met je mee. Had je in het verleden misschien vooral behoefte aan de nabijheid van een school voor je kinderen of sportclubs in de buurt, later wil je wellicht meer natuur en ruimte, fijne buren of een groot cultureel aanbod. Of gewoon een super­markt om de hoek en de huisarts op loopafstand. Maar waar vind je dat? Plus Magazine is op zoek gegaan naar de beste woonplaatsen om goed oud te worden. Want de kans is groot dat je volgende droomhuis níet in je huidige dorp of stad ligt.

Waar vind je de ­perfecte mix voor je volgende ­woning? Het onderzoek is uitgevoerd door Bureau Louter, dat gespecialiseerd is in onderzoek naar de ruimtelijke economie. De experts van Bureau Louter zijn onder meer verantwoordelijk voor de jaarlijkse onderzoeken naar ‘De beste ­gemeente’ in EW (voorheen ­Elsevier Weekblad).

Luxe woningen in een Nederlandse straat
Getty Images

Hutje op de hei of luxe ­appartement

Voor het onderzoek is om te beginnen uitgezocht wat onze woon­wensen zijn. De onderzoekers hebben aan 6500 personen van ver- schillende leeftijden gevraagd wat zij het belangrijkst vinden in hun woonomgeving, maar ook waar ze prima zónder kunnen. Hoe gewild is het spreekwoordelijke hutje op de hei? Of het luxe appartement? De gemiddelde 65-plusser blijkt de meeste waarde toe te kennen aan onder meer deze kenmerken:

+ de nabijheid van winkels voor de dagelijkse ­boodschappen

+ goede verkeersveiligheid

+ een gevoel van saamhorigheid van de bewoners

+ bereikbaarheid / goed openbaar vervoer

+ de nabijheid van een huisarts, ziekenhuis en tandarts.

Minder belangrijk is de nabijheid van bioscopen, cafés, luxe winkels, onderwijs en kinderopvang. Daarnaast hebben de onderzoekers gekeken naar de ­kenmerken van de 342 gemeenten in Nederland. Het gaat daarbij om 121 indicatoren die met ­woon­genot te maken hebben, bijvoorbeeld de voorzieningen, natuur, bereikbaarheid en beleving en een gevoel van saamhorigheid.

Top 10 Beste gemeenten voor 65+

 1. Rozendaal (Gelderland)

 2. Bloemendaal (Noord-Holland)

 3. Laren (Noord-Holland)

 4. Blaricum (Noord-Holland)

 5. Vught (Noord-Brabant)

 6. Gooise Meren (Noord-Holland)

 7. Wijdemeren (Noord-Holland)

 8. Bergen (Noord-Holland)

 9. Heemstede (Noord-Holland)

 10. Schiermonnikoog (Friesland)

De beste gemeente voor 65+: Rozendaal

Met in de ene hand de wensen­lijstjes en in de andere de kenmerken van de ­gemeenten is duidelijk geworden waar we het allerliefst ­zouden wonen. De landelijke winnaar – de meest ­begeerlijke gemeente van ­alle­maal – is Rozendaal ­(Gelderland).

Hier vind je een ideale mix van rust en ruimte, groen, ­voorzieningen (winkels, zorg, vrije tijd), veilig­heid, weinig overlast en een goede bereikbaarheid. De mix is zelfs zo goed dat Rozen­daal álle ­leef­tijden aanspreekt: ook voor 65-­minners komt de Gelderse ­gemeente als beste uit de bus.

In de rest van de top 10 valt op dat de provincie Noord-Holland sterk vertegenwoordigd is met de gemeenten ­Bloemendaal, Laren, Blaricum, Gooise Meren, Wijdemeren, ­Bergen en Heemstede. Verder staan ook Vught (Noord-Brabant) en Schiermonnik­oog (Friesland) in de top 10.

De Waddeneilanden scoren wat lager op punten als voorzieningen en bereikbaarheid, maar zeer hoog op onder meer rust, natuur, ruimte en (verkeers)veiligheid.

Hekkensluiter van deze lijst van 342 Nederlandse gemeenten is Vlaardingen (Zuid-Holland).

Rijtjeshuizen met tuinen in Nederland
Getty Images

Top 10 Beste stad voor 65+

 1. Hilversum (Noord-Holland)

 2. Alkmaar (Noord-Holland)

 3. Haarlem (Noord-Holland)

 4. Groningen (Groningen)

 5. Zwolle (Overijssel)

 6. Amersfoort (Utrecht)

 7. Breda (Noord-Brabant)

 8. Apeldoorn (Gelderland)

 9. Leeuwarden (Friesland)

 10. ’s-Hertogenbosch   (Noord-Brabant)

De beste stad voor 65+: Hilversum

Niet iedereen leeft op van rust, ruimte, uitgestrekte natuur­gebieden en hier en daar een kasteel. Waar woon je het prettigst als je behoefte hebt aan reuring, een ruime keuze uit theater, ­musea en ­andere cultuur, veel voorzieningen en een uitstekende bereikbaarheid?

Ook dit is ­onderzocht. Gekeken is naar de aantrekkelijkheid voor 65-plussers van wonen in een van de 28 ‘kernsteden’ van Neder­land. Dit zijn steden die het ­economische hart van een gemeente vormen. Op de landkaarten zijn deze kernsteden geel omcirkeld.

Hilversum scoort bij de kernsteden het hoogst dankzij de mix van voorzieningen, cultuur, ­veiligheid en groen in de buurt.

Onder aan de lijst bungelen Den Haag (nummer 27 op de lijst) en Rotterdam (met plek 28 de minst aantrekkelijke kernstad om te wonen). Deze twee steden in Zuid-Holland kenmerken zich door veel drukte, weinig (verkeers)veiligheid en een laag gevoel van saamhorigheid.

Top 10 beste gemeente voor rustzoekers

 1. Tubbergen (Overijssel)

 2. Ameland (Friesland)

 3. Dinkelland (Overijssel)

 4. Staphorst (Overijssel)

 5. Dalfsen (Overijssel)

 6. Schiermonnikoog (Friesland)

 7. De Wolden (Drenthe)

 8. Westerveld (Drenthe)

 9. Olst-Wijhe (Overijssel)

 10. Ommen (Overijssel)

De beste gemeente voor rustzoekers: Tubbergen

Waar moet je zijn als je vooral ­waarde hecht aan geborgenheid, harmonie en ­nabuurschap? Wanneer we kwaliteiten zoals rust, ruimte, veiligheid, verbondenheid en sociale cohesie zwaarder laten wegen, ziet de lijst er heel anders uit. De onderzoekers hebben hiertoe extra gewicht toegekend aan kenmerken als weinig rommel in de openbare ruimte, weinig bekladding, weinig overlast en weinig vernieling. Er is juist véél gewicht toegekend aan het goed contact hebben met de buren, dat de inwoners elkaar kennen, dat er veel vrijwilligerswerk wordt gedaan en dat er weinig een-zaamheid wordt ervaren. Welke gemeenten scoren kortom het hoogst op verbondenheid en ­veiligheid? Dit ideaalplaatje vind je het meest in de gemeente Tubbergen (Overijssel). In deze top 10 is een hoofdrol weggelegd voor de provincie Overijssel. Ook Drenthe springt er positief uit. De gemeenten Ameland en Schiermonnikoog op de ­Waddeneilanden scoren eveneens hoog. Amsterdam bungelt onderaan en de provincie Noord-Holland komt in deze Top 10 niet eens voor. 

De kerk van Tubbergen
Getty Images

Top 10 Hoogste woningprijzen

 1. Amsterdam (Noord-Holland)

 2. Bloemendaal (Noord-Holland)

 3. Laren (Noord-Holland)

 4. Blaricum (Noord-Holland)

 5. Heemstede (Noord-Holland)

 6. Wassenaar (Zuid-Holland)

 7. Amstelveen (Noord-Holland)

 8. Diemen (Noord-Holland)

 9. Landsmeer (Noord-Holland)

 10. Gooise Meren (Noord-Holland)

Wat kost een huis per vierkante meter?

Een stad of dorp kan helemaal voldoen aan je wensenlijstje, maar kún je er ook gaan wonen? Is het te betalen? De populairste woonplaatsen zijn aantrekkelijk voor alle leeftijden, het aanbod aan woningen is beperkt en de vraag is hoog. Dat drijft de prijzen op, zoals te zien is op deze kaart. Voor dit overzicht is gekeken naar actuele ­gegevens van het Kadaster en de betaalde prijs per vierkante meter.

In de top 10 van de allerduurste gemeenten van Nederland prijken onder andere Amsterdam, Bloemendaal en Blaricum. Hier betaal je vaak meer dan €5000 per vierkante meter voor een woning. Op sommige plaatsen zie je nóg veel hogere uitschieters. En aangezien de gemiddelde ­woning er vaak ook nog groot is, ga je al snel richting een miljoen euro voor een dak boven je hoofd. Dat Amsterdam een dure stad is, werkt vooral door in de gemeenten rondom de hoofdstad. In Brabant is een duidelijk prijsverschil te zien tussen de ­landelijke en stedelijke gebieden.

Top 10 Laagste woningprijzen

1  Pekela (Groningen)

2  Staphorst (Overijssel)

3  Het Hogeland (Groningen)

4  Noardeast-Fryslân (Friesland)

5   Eemsdelta (Groningen)

6   Waadhoeke (Friesland)

7   Kerkrade (Limburg)

8   Brunssum (Limburg)

9   Oldambt (Groningen)

10 Echt-Susteren (Limburg)

Amsterdamse skyline in de avond
Getty Images

Wat staat er zoal te koop?

In Rozendaal staan, op het moment dat wij zoeken, dertig woningen te koop, waaronder een mooie bungalow aan de Jagermeesterlaan. Die kost dik 7 ton, en de keuken en badkamer kunnen wel een opfrisbeurtje gebruiken. Appartementen zijn tijdens het schrijven van dit artikel niet beschikbaar. In Bergen, Noord-Holland, vinden we wel mooie appartementen, maar die kosten vaak (ver) boven de 5 ton en daar komen nog servicekosten bij. Dit zijn dus plaatsen waar je alleen met wat ­geluk en geduld nog iets kunt vinden.

Weg uit de Randstad

De allerpopulairste woonlocaties zijn niet voor ­iedereen weggelegd, maar er zijn genoeg andere plekken die wellicht toch beter bij je passen dan waar je nu woont. Veel mensen zijn de afgelopen jaren van de Randstad verhuisd naar onder meer Drenthe, Zeeland en Friesland. Opvallend: juist richting de voor rustzoekers aantrekkelijke gemeenten wordt veel meer verhuisd dan naar de op het oog misschien ‘perfecte’ ­locaties uit de eerstgenoemde top 10 uit dit onderzoek, van beste gemeente.

Slimme alternatieven: stad

Wat het aanbod betreft, valt ­Hilversum op. Een interessante stad dankzij veel cultuur en voorzieningen, waar veel te koop staat. Soms zijn de woningen prijzig, maar vergeleken met veel andere plaatsen is er een ruim aanbod van zowel woningen als appartementen. Voor minder dan €350.000 lukt het in Hilversum nog om een flat te vinden aan bijvoorbeeld de Karel Doorman­laan. Zoek je iets op stand en met veel groen? Ons oog viel op de Rossinilaan. In Villapark Trompenburg vind je daar voor €495.000 een fraai appartement met een zonnig balkon, eigen parkeerplaats en droom van een tuin. En natuurlijk alles wat ­Hilversum te bieden heeft op een steenworp afstand.

Slimme alternatieven: landelijk

Uit de cijfers van Bureau Louter blijkt dat je in de landelijke gebieden veel meer huis voor je geld krijgt. In het Overijsselse dorp Fleringen (gemeente Tubbergen) vonden we bijvoorbeeld voor €485.000 een fijne hoek­woning. De huisarts en andere voorzieningen zijn wat verder weg, maar daar krijg je een indrukwekkend landelijk uitzicht voor terug. Het dorp telt bijna duizend inwoners. In het dorp Tilligte (gemeente Dinkelland, provincie Overijssel) vonden we een nieuwbouwwoning in een wijk waar jong en oud door elkaar gaan ­wonen. Het project biedt verschillende types duurzame woningen, van appartementen tot grote gezinswoningen met een tuin. Het kleine dorp Tilligte telt zo’n 770 inwoners. De prijs? Vanaf zo’n €270.000 vrij op naam.

Zo vind je de beste woning voor nu én straks

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verhuizen we in ons leven gemiddeld zeven keer. De 60- tot 75-jarigen doen dit het minst: slechts 4 procent van alle personen die jaarlijks verhuizen zit in deze leeftijdscategorie. Van hen kiest slechts de helft voor een andere gemeente.

Dat laatste is begrijpelijk, want in de omgeving waar je al lang woont bouw je iets op. Maar dat wil niet zeggen dat een woning, dorp of stad ook in de toekomst nog goed bij je past. De 75-plussers ­verhuizen iets meer dan de 60- tot 75-­jarigen. In sommige ­gevallen is dat noodgedwongen, bijvoorbeeld omdat er meer zorg nodig is die thuis niet meer te organiseren is.

Dit onderzoek maakt duidelijk dat er voor velen juist wél wat te kiezen valt. Afhankelijk van je budget en wensen kun je op zoek gaan naar een woning op een locatie die bij je past. Dat is niet eenvoudig en het zal de ­komende jaren zelfs moeilijker worden, omdat de vraag naar geschikte woningen toeneemt, terwijl het aanbod achterblijft.

Een nieuwe woning vinden kost tijd, denk eerder in maanden dan in ­weken. Wacht dus niet af, denk op tijd na over de volgende woning en kijk daarbij ook eens verder dan de eigen gemeente. Want ergens staat die beste ­woning voor nu én straks.
 

Auteur