De hipste varianten op yoga

Budokon, IntenSati en Gyrotonic

Getty Images

Bent u de gewone yogalessen alweer beu, of wilt u eens wat anders dan tai chi of pilates? Er zijn diverse nieuwe sporten in opkomst die lichaam en geest tegelijk trainen.

Eén van de body & mind-trends is IntenSati. Hierbij voert u kracht- en bewegingsoefeningen uit, terwijl u ondertussen postitieve termen over uzelf roept. Een voorbeeld is: 'Ik kan het!', of 'Ik ben goed zoals ik ben!'.

Negatieve gedachten verdrijven

Het klinkt misschien wat zweverig, maar de bedoeling achter IntenSati is dat u alle negatieve gedachten verdrijft door alleen de positieve uit te roepen tijdens de oefeningen. De oefeningen zijn een mix tussen vechtsporten, dans en yoga. Uw uithoudingsvermogen verbetert erdoor en ook uw spierkracht neemt toe. Ook is het de bedoeling dat u er meer zelfvertrouwen en innerlijke kracht door krijgt.

Fitnessapparaten

Houdt u het liever bij fitnessapparaten, dan is Gyrotonic misschien wat voor u. De apparatuur is van hout en belooft dat het uw spieren oprekt en uw gewrichten soepeler maakt. Het lijkt wat middeleeuws, maar schijnt vooral voor de wervelkolom erg goed te zijn. Het zou een goede houding bevorderen en u krijgt er meer spierkracht door. Liggend of zittend op de apparaten leert u, zonder tegendruk, uw spieren gecontroleerd te bewegen. De weerstand die er is, is vergelijkbaar met die van water. Gyrotonic is dan ook een geschikte sport voor mensen met lichamelijke klachten. De bewegingen bij Gyrotonic vinden hun oorsprong in yoga, dans, gymnastiek en zwemmen. De training is het beste individueel, onder begeleiding uit te voeren.

Budokon

Budokon rukt wereldwijd steeds verder op. Deze workout is een mix van meditatie, Oosterse vechtsport en yoga. Een aantal Amerikaanse beroemdheden zweert erbij, omdat je er een strak lichaam van zou krijgen. Bij de oefeningen draait het om meerdere dingen: controle over uw lichaam, snelheid, kracht en evenwicht. Zowel het vechtsportgedeelte als de yoga zijn gebaseerd op vloeiende bewegingen en interactie met anderen.

Auteur 
  • Brenda Kluijver | Foto: Yoga Boston