Wat zijn de voor- en nadelen van karnemelk?

Ik drink graag karnemelk en ik heb het idee dat het ook heel gezond is, is dat zo? Of zitten er toch nadelen aan?
Antoon

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Melk en melkproducten bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals eiwit, vitamine B2, B12 en calcium. Karnemelk hoort bovendien bij de magere melkproducten, hiermee krijg je niet te veel verzadigde vetten en transvetten binnen. Prima om elke dag te drinken, maar het mag ook magere melk of magere yoghurtdrank zonder toegevoegde suikers zijn.

Gezond eetpatroon

We zeggen liever niet dat producten op zichzelf ‘gezond’ zijn. Gezond eten draait om het hele eetpatroon en niet om losse voedingsmiddelen. Er bestaat geen wondermiddel waarmee je plotsklaps gezond bezig bent. Gevarieerd eten is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Karnemelk staat in de Schijf van Vijf en kan onderdeel zijn van zo’n gezond eetpatroon.

Nadelen

Een kleine groep mensen krijgt klachten van melkproducten. Zij hebben een koemelkallergie of lactose-intolerantie. Daarnaast zijn melkproducten niet erg duurzaam. Sojadrink met extra calcium en vitamine B12 is een goede vervanger.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.

Gewone melk

Hoe gezond is gewone melk eigenlijk? We geven antwoord in een video.

Reactie toevoegen

30 Comments

Door Berdin (niet gecontroleerd) op wo, 25-3-2020 - 09:37

klopt het dat je een rode neus kunt krijgen van drinken van drie bekers Karnemelk.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 2-11-2018 - 12:25

Volgens mij klopt er niets meer van dit bericht als je de (laatste) onderzoeken leest over halfvolle of zelfs magere melk (zie bijv. weet wat je eet of het boek lichter). Ga dus ook verder zoeken voor info over karnemelk.

Door Wouter Blom (niet gecontroleerd) op di, 26-12-2017 - 11:55

Een prima drank, maar kijk ook naar het suikergehalte, daar zitten enorme verschillen in, ook bij de magere versies
Ook bij gewone melk veel variaties in de hoeveelheid toegevoegde suiker.

Door han (niet gecontroleerd) op zo, 5-3-2017 - 13:31

vanwege spastische darmen adviseerde huisarts toentertijd te stoppen met het gebruik van melk, dus geen Brinta-ontbijt meer, maar 's-ochtends voor het eten een glas karnemelk te drinken. sinds dat moment veel minder last van mijn darmen.

Door Annie (niet gecontroleerd) op vr, 3-3-2017 - 18:23

Chips, koekjes, drop, chocolade, patat, hamburgers, kroketten, frikandellen, diepvriesmaaltijden- kant en klare pizza`s, gebak, drank, alle frisdranken met suiker! fristi-yogi etc. etc.....loop ff door de supermarkt....laat nu karnemelk toch echt niet in bovenstaand lijstje staan!!!! Ik wordt er soms zo zat van. Pak die suikerbommen aan! Daar worden mensen dik van!!!!!

Door lisette sieliakus (niet gecontroleerd) op zo, 1-1-2017 - 15:14

Melk is voor opgroeiende wezens dus niet voor volwassenen. Zie het als af en toe eens voor de lekkerigheid (we zijn er tenslotte mee opgegroeid). Absoluut niet voor iedere dag.

Door Ester (niet gecontroleerd) op wo, 30-11-2016 - 21:47

Sojameel is geen duurzaam produkt, er worden tropische bossen gekapt om soja te verbouwen.

Door RM Ulmann apotheker (niet gecontroleerd) op wo, 30-11-2016 - 17:32

Ik zou niet weten waarom sojamelk met toevoegingen beter is dan karnemelk. Karnemelk bevat alle goede ingrediënten van melk maar zonder teveel vet. Bovendien heet het een hoge pH (zuurgraad) overeen komend met de maag en is daardoor lichter verteerbaar. P.S. de huisarts is zelden een deskundige op voedingsgebied; hij wijst niet voor niets meestal door nar een diëtist(e).

Door dixey (niet gecontroleerd) op wo, 30-11-2016 - 17:31

Her aantal mensen wat een intolerantie heeft voor melk wordt per jaar groter lijkt het. Maar je groeide op met melk dus je dronk het, in mijn geval 67 jaar. Tot ik er ziek van werd en er een spastische darm aan over hield. Vreemd dat het soms jaren duurt voor er een belletje gaat rinkelen want vanaf 2002 ga ik elk jaar naar Azie en daar is melk amper te koop, de reden kwam ik pas vorig jaar achter. Het is hier al genoemd maar daar vinden ze melk voor kalfjes en andere jonge beesten en toch zien de mensen er daar stralend uit. Ik krijg ook niet echt de indruk dat zij e.e.a. te kort komen door geen melk te drinken.Geen melk meer voor mij en dat van een voormalig fanatiek M-brigade lid.

Door ellis (niet gecontroleerd) op wo, 30-11-2016 - 12:50

Waarom drinkt u niet gewoon weer wel een lekker glas melk voor de botten. Gezond. Daarna gewoon even "naspoelen"met een paar slokken water. Dan zit al die melk in uw maag en geldt het argument van slijmvorming niet meer.