Wat kost die kist?

Zes blikvangers ter inspiratie

Getty Images

Niks mis met een standaardkist, maar anno 2018 zijn er voor de laatste rustplaats veel meer mogelijkheden. Wordt het een zelfbeschilderde kist of een eco-kist van een omgevallen boom? Of liever een draagbaar en een lijkwade?

In de praktijk kiezen veel nabestaanden de standaardkist van het verzekeringspakket, vrijwel altijd een model van spaanplaat met eikenfineer. Het is de vraag of kiezen wel het juiste woord is. Vaak beseffen ze niet hoeveel er te kiezen is in uitvaartland en ook hoeveel winst verzekeraars en uitvaartondernemers maken op de standaardkisten. Voor een kist met een inkoopprijs van €80 wordt zonder blikken of blozen een bedrag tussen de €220 en €500 gevraagd.

Wat niet iedere uitvaartondernemer vertelt, is dat je mag shoppen voor een kist. Op internet bijvoorbeeld is de keuze aan kisten, lijkwaden en lijkbaren enorm. Ook meubelmakers verkopen soms grafkisten. Zelf zoeken naar een kist verhoogt de kans om iets te vinden dat echt bij de overledene past, maar ook om niet te veel te betalen. 

Trends 

Steeds meer mensen maken een uitvaart persoonlijker, bijvoorbeeld met een gekleurde kist of een kist met een afbeelding. Ook is er meer vraag naar kisten die je goed kunt beschilderen of ­beschrijven met viltstiften. 

De populariteit van de duurzame uitvaartkist groeit. Geen gefineerd spaanplaat met vervuilende lijm, maar massief populierenhout. Of hout van noodzakelijke kap uit Nederlandse bossen, of afval- of steigerhout. Andere duurzame opties zijn karton, papier of wilgentenen. Ook in deze materialen komt steeds meer keuze aan smaakvol ontworpen kisten en omhulsels. Ten slotte is een lijkwade te overwegen, in combinatie met een mooie draagbaar.

Persoonlijke noot

Een kist met een portret van de overledene, een natuurfoto of een tekst: het kan allemaal met de online ontwerpmodule van Beerenberg. Het is misschien oneerbiedig gezegd, maar het lijkt een beetje op het bestellen van een fototaart. Je kunt kiezen voor bestaande foto’s of teksten, of zelf foto’s uploaden en teksten tikken en vormgeven. Tekst en beeld worden rechtstreeks op het hout geprint, er komt geen plakfolie aan te pas. De leverancier garandeert dat een vandaag ontworpen kist morgen wordt bezorgd. Je kunt een ontwerp voor je eigen kist ook van tevoren maken en opslaan voor later. Na een bestelling neemt Beerenberg altijd contact op, om er zeker van te zijn dat de kist exact naar wens wordt uitgevoerd. Op verzoek kan het team van Beerenberg ook een speciaal ontwerp maken.

Prijs: vanaf €760. 
www.beerenberg.nl

Getty Images

 

Herbruikbaar

Een mooie en waardige kist is vooral van belang tijdens de plechtigheid. Eenmaal bij het graf ligt zuinigheid met materiaal meer voor de hand. Met die gedachte is de Invisio Afscheidsmodule ontwikkeld die uit twee delen bestaat. De lichte binnenkist is gemaakt van maïs- en tarwestengels of geperst hout. Daaromheen gaat een mantel, die naar eigen smaak is samen te stellen. Kort voor de teraardebestelling of de verbranding verwijderen de dragers de mantel, die daarna opnieuw te gebruiken is. De afscheidsmodule bestaat uit een frame, waaraan losse zijden, eindkappen en een deksel worden bevestigd. Er is keuze uit 65 verschillende zijden, 10 eindkappen en 10 deksels in allerhande kleuren, materialen en dessins. Een heel bijzondere is de glas-in-lood-uitvoering met een echt lichteffect. Er kunnen zelfs kandelaren en bloemstukplateaus aan de zijden worden bevestigd. Waarom niet? Het materiaal is toch opnieuw te gebruiken. De afscheidsmodule wordt aangeboden via uitvaartondernemers. Kijk voor adressen op www.invisioafscheidsmodule.nl of bel 073-6568165.
Prijs: van €450 tot €2200.

 

 

Luxe tot en met het laatste moment

Iemand die zich bij leven wentel­de in luxe, kan een passende uitvaart krijgen in een massief houten uitvaartkist voorzien van 24-karaats bladgoud en bekleed met rood fluweel. De kist is het paradepaardje van Van Wijk Uitvaartkisten, dat kisten in alle prijsklassen verkoopt. Het bedrijf heeft als filosofie in iedere wens van de klant te kunnen voorzien. Volgens de leverancier is er in Nederland vraag naar dit luxe niveau. Het model is al verschillende keren verkocht. De kist is geschikt voor begraven en cremeren. De hoeveelheid edelmetaal die erin is verwerkt, valt binnen de norm die de crematoria hanteren. Voor diefstal hoeft de klant niet te vrezen; het zou de brutale dief heel wat moeite kosten om het bladgoud van de kist af te schrapen.

Adviesprijs: € 48.250.
www.vanwijkuitvaartkisten.nl

Getty Images

Postpakket

Je kunt een houten uitvaartkist nog zo licht maken, door hem als hele kist te vervoeren is er toch behoorlijk wat vrachtruimte nodig. Zelfbouwpakket Chistann heeft dat nadeel niet. Doordat de kist als postpakket van onder de 30 kilogram in een doos van 120x62x15 centimeter op transport gaat, is Chistann ­vriendelijker voor het milieu. Het model is volgens de leverancier in 5 à 6 minuten in elkaar te zetten door middel van een houten schuifconstructie. Er komt geen metaal aan te pas. Daarmee zit-ie sneller in elkaar dan het gemiddelde meubel van IKEA, waarop het idee van Chistann is gebaseerd (chistan is Zweeds voor kist). Het materiaal is gelaagd hout, waarvoor minder lijm nodig is dan voor spaanplaat. De binnenkant is bekleed met ongebleekt katoen. Veel keuze in uitvoeringen is er niet, maar je kunt de kist wel naar hartenlust personaliseren met foto’s en schilderingen. De kist is online te bestellen en wordt gegarandeerd de volgende werkdag afgeleverd.

Prijs: vanaf €248. 
www.coffininabox.com

Getty Images

Puur natuur

Een echt ecologische kist is niet alleen uit het juiste hout gezaagd, maar heeft ook zo min mogelijk metalen verbindingen. Aan de productie van model Zandhaar van fabrikant Bogra is zelfs helemaal geen lijm en geen metaal te pas gekomen. Het materiaal is massief lindehout met een decoratie van twee soorten mos. Aan de binnenkant is ook mos gebruikt om een zacht bed te maken. Wie mos wat al te groen vindt, kan ook kiezen voor een bekleding van bamboetextiel. Het deksel gaat dicht met een deuvelverbinding aan hoofd- en voeteneinde. Dat alles maakt Zandhaar ook geschikt voor een natuurbegraafplaats.

Prijs: vanaf €1000.
www.bogra.nl

Getty Images

Handgemaakt

Wie een unieke kist zoekt, kan terecht bij een van de vele werkplaatsen die werken met omgevallen of gerooide bomen of ander duurzaam Nederlands hout. Zo kun je een kist laten maken van een gerooide boom uit een bos, park of wijk waar je graag komt. Olmen Uitvaartkisten in Zaandam maakt uitvaartkisten van Nederlandse lariksen, iepen, beuken en eiken die zijn gezaagd en gedroogd bij houtzaagmolen Het Jonge Schaap in Zaandam. De bomen komen voornamelijk van Staatsbosbeheer en van iedere stam is bekend waardie heeft gestaan. Ook particulieren kunnen er hun bomen aanbieden. Maarten de Fockert maakt er eigenhandig allemaal verschillende kisten van. Voor de sluiting van het deksel biedt hij een mooi ritueel aan: nabestaanden kunnen met een hamer een serie smeednagels of houten pennetjes in voorgeboorde gaten slaan. Maar het hoeft niet. Dichtbinden met een touw of een los deksel kan ook.

Prijs: vanaf €950. 
www.olmen-uitvaartkisten.nl

Getty Images

Combi draagbaar en kist

Het model Vlechtbaar van Beerenberg van wilgen­tenen is een combinatie van een draagbaar en een kist. Het lichaam ligt op een stevige ondergrond die is afgedekt met een eveneens gevlochten deksel. Bij een draagbaar of een doorzichtige kist voorkomt een wade dat het lichaam zelf niet zichtbaar is. Deze ‘kist’ is met de hand gevlochten en dus uniek. Nabestaanden ­kunnen hem nog mooier maken door er zelf bloemen in te steken.

Prijs: €795 (zonder lijkwade).
www.beerenberg.nl 

Getty Images
Auteur 
  • José Mast
Bron 
  • Plus Magazine