Benzine besparen met een dongel voor de auto?

Dongel auto
Getty Images

Een klein apparaatje dat je benzineverbruik aanzienlijk kan verminderen, klinkt ideaal toch?
Wat is een dongel? Werkt het? En wat kan je ermee doen?

De dongel, wat is dat?

Een dongel is een klein apparaatje dat eenvoudig aan te sluiten is op de auto. Deze kun je aansluiten via een OBD-aansluiting, die je in vele gevallen bij het voeteneind van je auto kunt vinden. Je hebt verschillende soorten dongels met verschillende functies. Zo heb je een dongel om Wifi in de auto te ontvangen, zijn er benzinebesparende dongels op de markt gebracht en heeft de ANWB een dongel waarmee je eenvoudig de staat van je auto kan controleren.  

Benzinebesparende dongels

Een klein apparaatje dat het benzineverbruik tot wel 15 procent vermindert. Het klinkt heel mooi, maar werkt het ook écht?  
Het Duitse Adac, ‘de ANWB van Duitsland’, heeft een model hiervan getest, maar de resultaten waren bedroevend. Er was geen sprake van brandstofvermindering. Het kleine apparaatje zou er überhaupt in geen enkel opzicht voor kunnen zorgen dat het brandstofgebruik verminderd kan worden. 


ANWB dongel

Volgens de ANWB zijn niet alle dongels voor de auto kwakzalverij.  Hiermee doelen ze ook op hun eigen dongel, de ANWB Smart Driver. Dit is een service met een dongel, die de staat van de auto bijhoudt. Deze dongel verbindt met de auto, en via een app op de mobiele telefoon. Zo wordt je rijgedrag bijgehouden, zodat je tips kunt krijgen voor het besparen van benzine. Daarnaast wordt ook de staat van de auto in de gaten gehouden. Wanneer er sprake is van een mankement wordt er een melding gemaakt via de app, en kun je dit repareren voordat het meer schade aandoet.  Ook wordt de locatie van je auto gedeeld zodat de ANWB snel ter plaatse kan zijn wanneer je langs de weg staat. Deze service kun je aanvullend aanvragen op je Wegen-wachtpakket en kost 2,50 per maand. Deze service werkt bij de meeste benzineauto’s vanaf 2001, en dieselauto’s vanaf 2006.

Auteur