Consumentenbond: meerdere apk’s voor oudere auto’s

Als je met een oudere auto naar de algemene periodieke keuring (apk) moet, doe je er vaak goed aan om de wagen bij meer dan één garage te laten keuren. Doe dit dan ook het liefst bij een keuringsstation dat niet repareert maar uitsluitend keurt en geen financieel belang heeft bij reparaties. Dat adviseert de Consumentenbond na onderzoek.

Eerder nam Radar ook al de proef op de som en ging langs verschillende garages met een door de Dienst Wegverkeer (RDW) goedgekeurde auto. In bijna de helft van de bezochte garages kwam de auto niet door de apk of zijn er reparaties uitgevoerd die niet nodig waren, bleek uit de rondgang van Radar.

Nu heeft de Consumentenbond een soortgelijk onderzoek gedaan. De Consumentenbond liet twaalf auto’s keuren bij elf verschillende garages en werd geconfronteerd met veel dure en onnodige reparaties. Eén auto kwam niet door de keuring, tenzij de remmen (voor 500 euro) zouden worden vervangen. Uit een herkeuring bij een andere garage en een controle van de RDW bleek dat er niets met de remmen aan de hand was.

Kunstmatig verhogen van rekening

“Er worden trucs gebruikt door garages om de rekening van een apk kunstmatig te verhogen”, zegt de bond. “Ze rekenen hoge kosten voor reparaties van kleine ‘plotselinge’ mankementen.” De Consumentenbond geeft autobezitters de tip om altijd het keuringsrapport en de factuur te vragen.

Voert een garagebedrijf herhaaldelijk ondeugdelijke keuringen uit, dan kan de RDW de keuringsbevoegdheid intrekken.

Bron(nen):
Trefwoorden: