Zo maak je het interieur van je auto weer als nieuw

Na een autovakantie, een weekendje strand of gewoon na langdurig gebruik kan het interieur van je auto erg vies worden. Een flinke schoonmaakbeurt zorgt dan weer voor een bacterievrije omgeving en vergroot het rijplezier. We geven een aantal tips zodat jouw auto er binnenkort weer zo goed als nieuw uitziet.

Allereerst is het handig om een aantal schoonmaakspullen uit de kast te halen of aan te schaffen. Een stofzuiger, een emmer met lauw water, microvezeldoekjes, een spons, cockpitreiniger, bekledingsreiniger, impregneerspray, ruitenreiniger, een zeem en een kleine kwast of zachte, oude tandenborstel zijn handig om te hebben voor deze tips.

Stofzuigen

De eerste stap is al het afval en de losse voorwerpen uit de auto halen. Begin met het stofzuigen van de kofferbak, om vervolgens naar voren te werken. Vergeet natuurlijk niet onder de matten te stofzuigen. De zijcompartimenten van de deuren en bekerhouders kun je met een gewone stofzuiger uitzuigen, maar druk niet te hard, anders kunnen krassen ontstaan. Verwijder het stof in de kleinste kieren met een kwast, oude tandenborstel of wattenstaafjes. Daarmee kun je gemakkelijk het stof uit bijvoorbeeld de ventilatieroosters verwijderen.

Schoonmaken

Om het dashboard schoon te maken kun je simpelweg een microvezeldoek met een dopje afwasmiddel en wat lauw water gebruiken. Wees wel voorzichtig met de airbags in het stuur, op het dashboard aan de passagierszijde en op de stoelflanken. Agressieve middelen kunnen de randen om de ingebouwde airbag namelijk beschadigen. Het beste is om alleen producten op waterbasis te gebruiken voor de binnenkant van de auto.

Als je de ramen schoonmaakt, kun je ze het beste een beetje openzetten; dan neem je ook de bovenranden mee. Spuit ramen en spiegels in met een glasreiniger of warm water met spiritus, neem ze af met een microvezeldoek en droog ze daarna met een zeem of een stuk keukenpapier. Bij de achterruit met verwarmingsdraden is het verstandig alleen in de lengterichting te werken. Voor de raamrubbers gebruik je een doek en een schoonmaakmiddel specifiek voor rubber. Gebruik geen middel op oliebasis, want dat kan het rubber beschadigen.

Vignetten en stickers

Stickers en oude tolvignetten verwijder je met een schraper of je weekt ze in met een oplosmiddel. Als de vignetten niet willen loslaten, kun je ze met een föhn goed warm maken, het liefst aan de andere kant van de ruit. Daardoor wordt de lijmlaag zacht en trek je de sticker er gemakkelijk vanaf. Voor de lijmresten gebruik je vervolgens thinner, alcohol of terpentine op een doek. Tip voor de volgende keer: smeer eerst vaseline op de plek van het vignet, dan trek je hem later zonder moeite van de ruit.

Tapijt

Het tapijt reinig je gemakkelijk met een schuimende tapijtreiniger. Gebruik een spons of borstel om telkens een paar vierkante centimeter in te zepen. Laat het goed intrekken en wrijf het stevig in eventuele vlekken. Stofzuig het tapijt als het droog is.

Vlekken op autostoelen, tapijt en deur- en zijpanelen met vinyl of bekleding kunnen worden verwijderd met een speciale bekledingsreiniger.

Roest

Vlekken door vet, olie, roest en antiroestmiddel zijn vaak goed te verwijderen met garagezeep. Dat is een speciale zeep die automonteurs in garages gebruiken om hun handen te wassen. Het is agressief genoeg om vlekken aan te pakken, maar zacht genoeg om je interieur niet te beschadigen. Breng voor leren stoelen een zachte leerreiniger aan op een spons en verdeel die over de stoel.

Vlekken in de hemelbekleding verwijder je met een bekledingsreiniger. Bedek wel van tevoren de stoelen met handdoeken of plastic omdat je boven je hoofd werkt. Spuit het middel volgens de instructies op de vlekken, laat het even inwerken en veeg het daarna af met een vochtige microvezeldoek.

Bron: AD