Botox en filler: gevaarlijke strijd tegen ouderdomsverschijnselen

Getty Images

Veel Nederlanders laten zich behandelen met botox en filler. In 2016 werden er maar liefst 390.000 ingrepen verricht. Dit blijkt uit een onderzoek van artsen van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.

De Nederlandse arts-onderzoekers hebben hiermee een primeur in de wereld: het is voor het eerst dat het aantal behandelingen met botox en filler in kaart wordt gebracht.

Behandelingen met botox en filler zijn bedoeld om rimpels, wallen en kraaienpotjes te verminderen/weg te werken en vollere lippen te krijgen. Van alle behandelingen in Nederland wordt ruim 86 procent ondergaan door vrouwen. Omgerekend betekent dit dat 1 op de 52 vrouwen een behandeling ondergaat.

Volgens de arts-onderzoekers is het onderzoek erg belangrijk: er is vrijwel niets bekend over behandelingen met botox en filler en de risico’s die hieraan verbonden zijn. En dat terwijl er drie keer zo veel botoxbehandelingen zijn dan dat er vrouwen naar de oogarts gaan. De resultaten van het onderzoek moeten inzicht bieden in het aantal behandelingen dat fout gaat.

Gevaarlijk

Bijna iedereen gebruikt botox met hetzelfde doel: er mooier door worden. En in veel gevallen gebeurt dat ook, maar het gaat ook weleens mis. Een van de arts-onderzoekers behandelt patiënten bij wie een ingreep verkeerd af is gelopen. De gevolgen daarvan zijn groot: sommige patiënten durven zelfs het huis niet meer uit of dragen een sjaal omdat zij zich mismaakt voelen.

De reden dat het fout gaat, is vaak wel bekend. De titel van cosmetisch arts is in Nederland niet beschermd en dat betekent dat in principe iedereen zichzelf zo mag noemen. Voor patiënten is het dan lastig om vooraf na te gaan of iemand de juiste diploma’s of kwalificaties bezit om een dergelijke behandeling uit te voeren.

De beste manier om dit te controleren, is navragen of de behandelaar is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG). Deze beroepsvereniging stelt strenge eisen aan haar leden, waarborgt dat zij gespecialiseerd en gekwalificeerd genoeg zijn en voert strenge controles uit.

Toch een behandeling?

Zorg er dan voor dat je dit bij een betrouwbare behandelaar laat doen; een waarvan je zeker weet dat hij of zij aan alle eisen van de NVCG voldoet. De verleiding is groot om de behandeling aan te vragen bij het goedkoopste adres, maar het risico dat het mis gaat, is hier groter, met alle gevolgen van dien. Bij veel dubieuze adressen werd slechte filler of zelfs een soort plastic ingespoten bij de patiënten.

Verder onderzoek

De onderzoekers hebben aangegeven dat verder onderzoek noodzakelijk is. Alleen zo komt men te weten hoe complicaties en mislukkingen verholpen en voorkomen kunnen worden.

Auteur 
Bron 
  • Medicalfacts
  • Erasmus Universiteit Rotterdam