Belastingvrij schenken in 2023 omlaag. Stel nu je jubelton veilig

Getty Images

In het regeerakkoord van Rutte 4 was al besloten om de jubelton in 2024 af te schaffen. Nu wordt schenkingsvrijstelling voor de eigen woning al eerder fors verlaagd. Lees hoe je dit jaar nog je jubelton kunt veiligstellen.

Nog maar 27.231 euro belastingvrij schenken

Vanaf 2023 kun je nog maar 27.231 euro belastingvrij schenken voor de eigen woning aan personen tussen 18 en 40 jaar. Daarmee is er eigenlijk al geen sprake meer van een jubelton.

Vervolgens wordt in 2024 de ruime schenkingsvrijstelling volledig afgeschaft, zoals aangekondigd in het regeerakkoord. 

Met deze snellere inperking wordt tegemoet gekomen aan de wens van een meerderheid in Tweede Kamer om zo snel mogelijk van de regeling af te komen. 

Het afschaffen van de jubelton is één van de hervormingen van de huizenmarkt door het kabinet Rutte 4. Dit moet de explosieve prijsstijging afremmen en een verdere tweedeling in de samenleving tegengaan. 

Kom dit jaar nog in actie

Tegelijkertijd willen nog altijd veel (groot)ouders hun (klein)kind helpen. Kom dan dit jaar nog in actie.

In 2022 kun je namelijk nog 106.671 euro belasting schenken voor de aankoop van een huis, maar ook voor aflossing van de hypotheek of een inverstering in de woning. Vervolgens heeft het (klein)kind nog tot 2024 om het schenkbedrag te besteden. U heeft een aantal mogelijkheden om de jubelton veilig te stellen: 

●    U kunt een schenking doen met spaargeld. Dit is ook interessant met het oog op de vermogensbelasting. 
●    Is er niet voldoende spaargeld maar is er wel een flinke overwaarde op de woning, dan is het mogelijk om deze op te nemen voor een schenking.
●    Daarnaast is het mogelijk om een leen-schenk-constructie op te zetten, ook bekend als de familiehypotheek. Dit is voordelig voor zowel schenker als ontvanger. 

Meer weten over uw financiële mogelijk m.b.t. een schenking aan uw (klein)kinderen. Bereken vrijblijvend naar de mogelijkheden met uw hypotheek.

Auteur 
  • Roel van Oirschot