PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Hogere aanslag door foute aangifte

Is daar nog wat aan te doen?

Dit jaar maakte ik voor het eerst gebruik van de voor ingevulde aangifte Inkomstenbelasting. Door de gegevens die de fiscus voor mij en mijn vrouw invulde bleek dat ik de afgelopen jaren de aangifte foutief heb gedaan. Ik heb namelijk de inkomsten van mij en mijn vrouw opgeteld en opgegeven alsware het mijn inkomsten. Door die fout heb ik jaren teveel belasting betaald, kan ik daar nog wat aan doen?

Ja, na het ontvangen van de definitieve aanslag kunt u een zogenaamde ambtshalve herziening van uw aangifte aanvragen. U schrijft dan de belastingdienst een brief waarin u aangeeft dat u en waarover u een ambtshalve herziening aanvraagt. In uw geval omdat u de afgelopen jaren zowel de inkomsten van uzelf als van uw vrouw als uw inkomsten hebt opgegeven, terwijl u alleen voor uzelf aangifte hoefde te doen. De inspecteur van belasting neemt vervolgens uw verzoek in behandeling. Veel voorkomende situaties bij ambtshalve herziening zijn vergeten aftrekposten en foutieve optellingen.

U kunt tot vijf jaar terug een ambtshalve herziening aanvragen, dus over 2009 en vier jaar eerder. De herziening moet wel leiden tot een teruggave van minimaal 11 euro. Betreft het echter een niet aan u verwijtbare vergissing waar de belastingdienst u op had moeten attenderen dan kunt u tot 10 jaar terug een ambtshalve herziening aanvragen. Het minimale bedrag moet dan 454 euro zijn.

Sinds 2010 is een afwijzing van een ambtshalve herziening een voor beroep of bezwaar vatbare beschikking, u kunt dus vanaf dit belasting jaar (2010) in hoger beroep.

Reactie toevoegen

1 Reactie

Door Hektor (niet gecontroleerd) op zo, 16-7-2017 - 00:22

Maar nu omgekeerd: er zijn verkeerde aangiftes gedaan waardoor er 4 jaar te weinig is betaald. De erven willen dit rechtzetten; dit is misschien onnozel maar zij geven de keizer wat des keizers is om het maar mooi te zeggen.
De belasting heeft de erven uitgelegd dat er dan in een keer 4 verbeterde aangiftes kunnen worden gedaan. Er is met hun hulp in een klap alles verbeterd. Nou ja, iemand heeft ons alles voorgekauwd en stuurt nu een overzichtje. We vinden ze erg geduldig en ze legden ook alles goed uit. Er komt nu een definitieve aanslag, hoeveel daar valt weinig over te zeggen. Ook niet over boetes en heffingsrechten. Nou ja, had de erflater maar eerlijk moeten zijn, vinden we.
Maar thuisgekomen vroegen we ons af hebben we wel goed opgelet? Kan dat wel, 4 opgaven in een klap afhandelen, moet je niet eerst de oudste verbeterde aanslag uitrekenen en bij de daaropvolgende aangifte het bij te betalen bedrag aftrekken van het vermogen? Nu staat er voor elk jaar als vermogen het bedrag dat op de oude bankafschriften staat. maar we denken zelf dat er voor het eerste jaar al ongeveer 8 duizend bijbetaald moet worden, Vaag denken we dat we dan dus eigenlijk het jaar daarop die achtduizend mogen aftrekken van de banktegoeden, en het jaar daarop weer die achtduizend plus het bedrag van het tweede jaar (wat dan lager moet zijn omdat we immers hadden moeten betalen en dan minder geld op de bank hadden overgehouden) en zo voort. Dus de banktegoeden in het vijfde jaar zouden dan 4x achtduizend plus drie keer wat minder plus twee keer nog wat minder plus een keer weer wat minder mogen worden opgegeven dan er op het bankafschrift staat.
Denken we verkeerd? En hoe moeten we het wel zien?
Het gaat er niet om dat we minder erven dan ons was voorgespiegeld, en dat we daardoor meer erfbelasting hebben betaald dan nodig was en mogelijk nu meer inkomensbelasting opgelegd krijgen dan misschien zou moeten. Die erfbelasting kan wel worden rechtgetrokken, denken we. En we eten er geen boterham minder door maar er knaagt toch iets hebberigs aan ons.