Ombudsman: blauwe envelop moet blijven

Getty Images

De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen wil dat de blauwe envelop een mogelijkheid blijft voor mensen die daar de voorkeur aan geven. Dat vertelde hij in Nieuwsuur.

Zelfredzaamheid

Sinds bekend werd dat de Belastingdienst volledig digitaal wil gaan werken, heeft de ombudsman honderden telefoontjes gehad van verontruste burgers. Volgens de ombudsman zet de digitalisering de zelfredzaamheid van veel senioren onder druk.

'Menselijke maat'

"Ze vragen zich af hoe ze nu informatie kunnen krijgen, wat het voor hen betekent", zegt hij. "Er zijn ook mensen die zeggen dat ze het krijgen van een papieren brief echt belangrijk vinden. Digitaal is prima, maar er zijn groepen mensen in de samenleving die op een andere manier met de overheid contact moeten kunnen maken. Het gaat om de menselijke maat."

Over de verdergaande digitalisering bij de Belastingdienst heeft de ombudsman momenteel een onderzoek lopen. Het is nog niet bekend wanneer de resultaten daarvan bekend zullen zijn. De bezoekers van PlusOnline waren eerder al duidelijk in hun standpunt over de blauwe envelop.

Bron: Nieuwsuur

Auteur 
  • Nico van Scheijndel, Yannick La Gordt Dillié