Met de (klein)kinderen naar de Belgische kust: de leukste tips

Getty Images

Met mooi weer zijn kinderen dolblij met een dagje naar het strand, maar ook op druilerige dagen hoeven ze zich niet te vervelen. Dit zijn activiteiten voor mooi en minder goed weer.

Actief in de buitenlucht

Leuk zijn de fietsroutes voor families met kinderen: de KD Routes. Er bestaan vijf verschillende routes waaronder de 'Van stad naar strand' tocht van Veurne naar de Panne. Deze 21 kilometer lange rit loopt langs het Vaubanpark in Veurne waar geschiedenis en speelplezier hand in hand gaan, het Bakkerijmuseum waar kinderen zelf een broodje of koekje mogen bakken, Hoeve Paepehof in Adinkerke waar kinderen kennis kunnen maken met het boerenleven en het Natuureducatiecentrum De Nachtegaal in de Panne.

Typisch voor de Belgische kust zijn de go-karts die je in elke kustgemeente en in allerlei maten, kleuren en modellen kan huren. In Blankenberge kunnen kinderen zelfs kiezen uit 70 verschillende grappige fietsen waarmee ze een ritje kunnen maken op de houten fietspiste van de Lustige Velodroom.

Wandelen wordt extra leuk met de kustwandelroute app. De kustwandelroute loopt langs de volledige Belgische kust en aan de hand van 140 knooppunten stel je je eigen wandeling samen. Met de Kustroute-app verzamelen kinderen onderweg punten en moeten ze spannende opdrachten uitvoeren.

Met initiatieven als het Beeldenpark Beaufort en de Crystal Ship in Oostende bewijzen de kustgemeenten dat ze kunst een warm hart toedragen. En kunst is niet alleen voorbehouden aan volwassenen. Ook kinderen kijken hun ogen uit met kunstwerken als de Labyrinth and Pleasure Garden in Knokke-Heist, de bont beschilderde Saqueando nuestra historia tunnel in De Haan-Wenduine (niet altijd te bezoeken, let op de tijden) en een reusachtig beeld van een zeeschilpad van Jan Fabre. Deze is vanaf het najaar van 2017 te zien in het park.

Het water op

Vertederend: zeehondjes die fijn in het zonnetje liggen of nieuwsgierig rondzwemmen. In de luxueuze speedboats van Knokke Boat Rental kan je ze tijdens een Zeehonden Discovery van heel dichtbij bekijken. Omdat Knokke Boat Rental veel respect voor de natuur en de dieren heeft mogen zij als enige bedrijf boottochten organiseren waarbij je zo dichtbij de zeehonden mag komen.

Uniek aan de Belgische kust: wavekarten. Daarbij zit je zelf aan het stuur van een motorboot. Door de veilige opbouw van de wavekart kan je zelf actie beleven op het water. Iedereen kan op zijn of haar manier genieten van een trip op de Noordzee. Wavekarten is geschikt voor iedereen: jong en oud en waaghalsen en rustige genieters. Je wordt begeleid door ervaren instructeurs en krijgt vooraf voldoende instructies zodat het honderd procent veilig is.

Nog nooit gezeild? Ook voor wie helemaal geen ervaring heeft, is een zeilcursus bij de Vlaamse vaarschool in Nieuwpoort een aanrader. Onder leiding van veteranen ontdek je de zeiltechnieken en beleef je de zee vanaf het water. Voor iedereen: van absolute beginners tot ervaren zeilers die hun vaardigheden willen aanscherpen is er een geschikte cursus.

Nog een leuk idee voor een tochtje op zee is de watertaxi vanuit Blankenberge of Zeebrugge. Stap aan boord en vaar naar het windmolenpark op de Thorntonbank, langs de haven van Zeebrugge of ontdek de vissersgeschiedenis in Blankenberge. Ook romantische avondtochten, een VIP avondtocht met vuurwerk en boottochten op maat zijn mogelijk.

Je hoeft niet perse de zee op om te varen. Met de Seastar verken je op een boeiende manier het mooie achterland van de kust. Scheep in en vaar de IJzer op. Of blijf je liever toch dicht bij de zee? Kies dan voor een unieke havenrondvaart op de monding van de IJzer in Nieuwpoort. Beide tochten zijn boeiend en laten je kennis maken met het leven op het water.

Een belangrijke reden om naar de Kust te trekken is om te genieten van het strand en de zee. En waar kan je dat beter dan bij een strandclub? In de Twins Beach Club in Bredene is waterplezier verzekerd. Je kan er alle disciplines van surfsporten leren. Niet aan zee maar aan een waterplas in Knokke-Heist ligt Lakeside Paradise, wat allerlei watersporten biedt zoals waterskiën, skurfen, kneeboarden, wakeboarden...

Natuur en dieren

In het vernieuwde onthaalcentrum van Het Zwin leren kinderen op een leuke en interactieve manier alles over trekvogels. Vlieg samen met je favoriete trekvogel, ervaar in de vogelvluchtsimulator welke gevaren trekvogels onderweg tegenkomen en krijg in een doe-tentoonstelling antwoord op al je trekvogelvragen. Trek daarna zelf de natuur in en loop van de ene naar de andere hut zoals een vertelhut, een voederhut en een kijkhut. Vanuit het kijkcentrum heb je een mooi zicht op de Zwinvlakte en kan je met een telescoop proberen zelf vogels te spotten.

Ook in bezoekerscentrum De Nachtegaal kom je op een leuke manier van alles te weten over de natuur, over de zee, het strand en de duinen. Zo zie je in de duintuin welke diertjes en planten er leven en kan je een speurtocht volgen door het museum en de duintuin. Gewapend met een rugzak die je gratis kan lenen ontdek je vervolgens zelf de natuur rond De Panne.

Ronduit spectaculair is de reis die je in Sea Life in Blankeberge maakt. Aan de hand van 50 aquaria reis je de door de zeeën, oceanen en rivieren over de hele wereld. Je ontmoet gevaarlijk uitziende haaien, bloeddorstige piranha's, schattige zeepaardjes en een prachtig zeeschildpad met een beperking.

Even speciaal is het Seafront Maritiem Themapark gevestigd in de oude vismijn van Zeebrugge. Je maakt er kennis met het harde vissersbestaan, ontdekt het leven onder de zeespiegel en je leert alles over de geschiedenis en het leven achter de schermen van de haven in Zeebrugge.

Sea Life

Levende zeevissen, kreeftachtigen, weekdieren en zeeanemonen kan je bewonderen in het Noordzeeaquarium in Oostende. Ook heeft het museum een collectie opgezette zeldzame vissen en een uitgebreide verzameling van Noordzeeschelpen, kreeftachtigen en stekelhuidigen.

Ook altijd leuk voor kinderen is een bezoekje aan een kinderboerderij. Welk kind kijkt immers niet graag naar de capriolen van rondscharrelend pluimvee, konijntjes, eenden en geitjes? Waar vind je ze? Hoeve Paepehof in Adinkerke (De Panne), Kinderboerderij Lettenhof in Middelkerke, Kinderboerderij De Lenspolder in Nieuwpoort en Kinderboerderij De Lange Schuur in Oostende.

Plopsaland

Voor de allerjongste kustgangers is een bezoekje aan Plopsaland De Panne een must. Ze ontmoeten er bekende televisiesterren: Samson & Gert, Kabouter Plop, Piet Piraat, Mega Mindy, Bumba, Maya en Wickie. Met meer dan 50 attracties waaronder het overdekte Mayaland en knotsgekke liveshows is zo'n dag gegarandeerd een succes.

Soms laten de weergoden het even afweten. Of misschien durf je het frisse zeewater nog niet in? Dan kan je toch heerlijk gaan zwemmen aan de Kust in één van de stedelijke zwembaden of in een heus zwemparadijs: Sunparks De Haan in Wenduine, Sunparks Oostduinkerke, Plopsaqua in Adinkerke (De Panne) en Duinenwater in Knokke-Heist.

Ben je een stripfanaat?

Dan zit je tijdens je verblijf aan zee hélemaal goed. Middelkerke wordt wel eens dé stripgemeente van Vlaanderen genoemd. In de zomer kan je naar het grote Stripfestival, maar ook de rest van het jaar bevolken de striphelden de kust. Wandel over de dijk van Middelkerke naar Westende en ontdek bronzen beelden van een hele reeks stripfiguren. Zin in nog meer stripavontuur? Ga dan eens langs in het huisje Nys-Vermoote. De geestelijke vader van Jommeke, Jef Nys, bracht er een deel van z'n jeugd door. De jongsten ontdekken er tal van tekeningen en kunnen in het doe-atelier zélf aan de slag. Langs de kust vind je op heel veel plaatsen minigolfbanen, maar een bijzondere ligt in Blankenberge: Goolfy Blacklight Minigolf. Daar kan je in een donkere omgeving gedecoreerd met lichtgevende jungle taferelen en verrassende geluidseffecten golfen met fluorescerende balletjes. Nieuw in Middelkerke-Westende zijn ook de stripmuren. De Robbedoestekening van Hanco Kolk op de Calidris te Westende en de Lucky Luketekening van de oospronkelijke geestelijke vader Morris op centrum De Branding te Middelkerke zijn nu te bewonderen. Beide muren werden volledig met de hand op de gevels geschilderd door Art Mural vzw.

Uit eten

Na een actieve dag aan de kust, is het heerlijk om daarna niet zelf te hoeven koken. En aan de Kust vind je kindvriendelijke restaurants naar ieders smaak. Zo kan je in de cafetaria van een van de kinderboerderijen terecht voor een lekkkere snack, waan je je in restaurant La Fonda in Middelkerke in Spanje en beschikken vrijwel alle restaurants over een speelhoekje of speeltuin. Gerechten kan je altijd bestellen op kindermaat.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk bij Knack Weekend.

Auteur