Bespaar-expert Marieke geeft voordelige nazomertips

Marieke Henselmans
Eigen beeld

Slim bewaren, betekent méér besparen, maar waar laten we het extra spaargeld?

Wel of niet in de koelkast?

Je kunt verspilling voorkomen door spullen op de juiste plek en manier te bewaren. Tomaat, komkommer, avocado, bessen, courgette, banaan, citroen, meloen, paprika, ananas, pompoen, ui, aubergine, knoflook, aardappelen en brood blijven langer goed buiten de koelkast. Het Voedingscentrum heeft een handige bewaarwijzer

Slim sparen

Wie slim bewaart en zo meer bespaart loopt tegen de volgende uitdaging aan, want sommige banken brengen negatieve rente in rekening bij meer dan een ton spaargeld. Het geld in een oude sok stoppen is geen oplossing: veel te riskant. De meeste van ons beschikken toch niet over dergelijke bedragen. Maar als dat wel zo is? Het is sowieso verstandiger niet meer dan een ton spaargeld per bank te hebben, omdat dat het hoogste bedrag is dat onder het depositogarantiestelsel valt. Je geld is dan veilig, ook als de bank in problemen komt. Verspreid geld dus over meerdere banken. Die spaarboete is een mooie aanleiding dit nu eens te regelen.
Een alternatief is je spaargeld vast te zetten in deposito’s. Het voordeel is dat het veilig is en niet voor negatieve rente zorgt. Het nadeel is dat het vast staat. Wie het toch eerder nodig heeft betaalt ook een boete. Vergeet niet dat je dáár spaargeld voor hebt: om er in noodgevallen makkelijk bij te kunnen. Eerder zette Plusonline.nl nog meer spaaralternatieven op een rij.

Geld voor het oprapen!

Steeds meer mensen maken er een hobby van: zwerfvuil rapen tijdens het wandelen. Het is goed voor de bloedsomloop, je bent lekker buiten en het levert mogelijk nog wat op. Want per 1 juli zit er 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes die een statiegeldvermelding hebben. Neem gewoon een plastic tas mee en draag wel handschoenen. Raap mondkapjes op bij het elastiek.

Verkooptelefoontjes mogen niet meer!

Nog meer goed nieuws: per 1 juli zijn de regels rond telemarketing veranderd. Je hoeft niet in het belmetnietregister te staan, bedrijven mogen je niet meer bellen. Tenzij je klant bent of was de afgelopen 3 jaar, of duidelijk toestemming hebt gegeven. Bellen ze toch, vraag en noteer eerst de naam van het bedrijf. Zeg ‘ik wil niet door u gebeld worden!’ Het is verboden anoniem te bellen. Dan wellicht niet opnemen. Reageert het bedrijf niet zoals gehoopt, bel het bedrijf dan terug en zeg duidelijk dat je niet gebeld wil worden. Verloopt ook dit niet naar wens,  doe dan een melding bij de ACM. Ook als je anoniem gebeld bent en genoteerd hebt om welk bedrijf het gaat is het goed dit te melden bij de Autoriteit Consument en Markt.

Nog meer besparen? Kijk op rechtopgeld.nl.