Bespaartips van Marieke Henselmans

Dé bespaarexpert geeft gratis tips

Marieke Henselmans weet als geen ander hoe je vrolijk kunt besparen. Dus: geen geld uitgeven aan onzin, zodat je meer overhoudt voor de écht leuke dingen.

1. Postzegels duurder

Koop een voorraadje postzegels, want in het nieuwe jaar gaat de prijs omhoog van 78 cent naar 83 cent. De kerstpostzegels stijgen zelfs met 8 cent van 65 naar 73 cent. Zit er een feestje aan te komen in 2018, dan kun je misschien ‘save the date’ kaartjes sturen samen met nieuwjaarswensen. Dan sla je drie vliegen in één klap.

2. Gratis goed humeur

Voor een goede stemming is daglicht belangrijk. Nu de dagen steeds korter worden is het slim stil te staan bij de vraag, of je wel genoeg daglicht krijgt. We zouden minstens een half uur per dag buiten moeten doorbrengen. Dus maak een ommetje, gezond en gratis.

3. Goedkope cadeautjes

Ga naar Kinder-Cadeau-tips  en dan op ‘Cadeauvinder’ Het is een hulpprogrammaatje waar leeftijd, geslacht en interesse van het kind moet ingevuld plus je budget. Dan rollen er speelgoed-tips uit. Of bezoek de Action, waar spotgoedkope grappige cadeautjes zijn te vinden.

4: Afgeloste hypotheek blijft gunstiger dan grote schuld

In het regeerakkoord staan plannen om de hypotheekrenteaftrek verder af te bouwen en de wet Hillen af te schaffen. Dat laatste is ongunstig voor mensen die hun hypotheek grotendeels of helemaal hebben afgelost. Wakker liggen is niet nodig, het zijn nog maar plannen. Vooral mensen met een hoog inkomen en duur huis krijgen op de lange termijn met mate last van deze maatregel.

5: Prijzige reis

De autoriteit Consument en Markt (ACM) waarschuwt consumenten die zijn uitgenodigd voor een bijeenkomt waar een reis kan worden gewonnen om die niet te bezoeken. Er zijn veel klachten over deze evenementen, waar bezoekers verleid worden tot het kopen van dure producten.

6: Recht op vergoeding uitvaartkosten

Had je voor 2007 een natura uitvaartverzekering bij de AVVL die is opgegaan in Yarden? Yarden zette in 2007 de natura verzekering om in een sommenpolis. Je blijft recht houden op de vergoeding van een compleet verzorgde uitvaart. Zie Yardenclaim.nl voor een stappenplan en gratis hulp. Let op: niet te verwarren met de pas opgericht commerciële site Yarden-claim die 15% wil inhouden.

7: Goed en goedkoop

Altijd leuk als uit een consumententest blijkt dat het goedkoopste product het beste scoort. Dat was het geval bij W5 vaatwastabletten van Lidl: beste uit de test én beste koop volgens de consumentenbond. Bij vaatwasmachines is het beeld genuanceerder. Bosch SMV46 (€580) is beste koop, de Siemens SN657 (€ 1000) is de beste uit de test. In het komende decembernummer van Plus Magazine vindt u weer een jaaroverzicht: Als beste getest.

8. Dure maanden

Met Sint Maarten op 11 november en de intocht van de goede Sint op 18 november gaat het dure seizoen van start. Elk jaar nemen mensen zich voor wat rustiger aan te doen en elk jaar geven we meer uit dan we van plan waren. Maak een feestbegroting. Hoeveel wil je besteden aan Sint, Kerst en de Jaarwisseling?

Nog meer besparen? Kijk op http://rechtopgeld.nl/bespaarboeken/index.php