Slimme bespaartips voor de maand juni

Vrolijk besparen met Marieke Henselmans

Getty Images

Met gratis groente en smakelijke tuinkruiden kunnen we ook deze maand weer flink besparen!

Gratis groente

Door het koude voorjaar is alles laat: de seringen, de bloesem. Alleen het onkruid ligt strak op schema.  Overal zie je ze uit de bodem knallen: zevenblad, paardenbloem of brandnetels. Laten die nu alle drie eetbaar zijn! Oogst liefst jonge blaadjes. Je kunt er van alles mee klaarmaken.

Nóg meer gratis  groente!

Van brandnetel kun je soep maken, maar ook thee. Zevenblad kun je van de steeltjes ritsen en als salade eten, maar ook kort koken, waarna het als spinazie smaakt. Dan heb je wel veel nodig. Jonge paardenbloemblaadjes smaken een beetje als rucola, en kunnen goed in een salade, garneren met madeliefjes. Google op ‘recept’ samen met het onkruid van je keuze.

Koken met restjes

Heb je nog een restjes in de koelkast? Rol ze op!  Je hoeft geen dure wraps of tortilla’s te kopen. Bak een paar ouderwetse pannenkoeken, beslag maken van bloem, melk, een eitje en een snuf zout. Eventueel wat groente door het beslag blenderen. Bak 2 á 3 pannenkoeken per persoon, bewaar wat beslag om ze ‘dicht te lijmen’.  Vul ze aardappel, groente, vlees, worst en eventueel beetje mais of bonen toevoegen. Lekker kruiden, rol ze op en bak ze met kaas erover in de oven.

Na regen komt zonnebrand

Het was zo koud in de mooie mei-maand dat er volgens de wetten van de logica nu veel zon moet komen. Bescherm jezelf goed met hoed en zonnebril én goedkoop met bijvoorbeeld Zenova Sunmilk SPF30, 150 ml, kost € 4,60 bij Action. Die komt als beste, goedkoopste en meest duurzame uit Consumentenbondtest. Kan geen kwaad die als dagcrème te gebruiken

Kleine besparing blijkt groot

Het is een groot misverstand dat kleine besparingen niet de moeite zijn. Het is juist omgekeerd.  Een grote besparing, zoals een keer niet op vakantie gaan, bespaart mogelijk een paar honderd euro, maar is niet leuk en eenmalig. Het is slimmer te speuren naar bespaarmogelijkheden die steeds terugkomen. Het mooist zijn de dagelijkse posten; al bespaar je daarop maar één euro, die tikken lekker door naar €365 per jaar.

Vakantiegeld!

De eerste stap om meer uit je geld te halen is het geld over een bepaalde periode te verdelen. Mocht het een uitdaging voor je zijn: begin vandaag! Door het vakantiegeld niet meteen te besteden maar enkele weken na te denken over de meest zinnige bestemming. Parkeer het ondertussen op een spaarrekening.

Citroenmelisse of munt in je tuin of op balkon

Deze plant hoef je niet te kopen: er is vast iemand die een stekje heeft. want beide planten groeien als kool. Je kunt takjes toevoegen aan thee of aan een kan koud water met ijsblokjes. Zowel bij thee als  water kun je madeliefjes erbij doen, voor het oog.  Serveer in grote Picardieglazen, voordelig bij de Action, Blokker of Hema.  

Nog meer besparen? Kijk op mariekehenselmans.nl

Auteur 
  • Marieke Henselmans