Slimme voordelige zomertips van Marieke!

Strand
Getty Images

De zomer is een prachtige tijd van het jaar: lekker logeren en leuke dingen doen. En dat hoeft niet veel te kosten!

Nep op het web

Als je een aantrekkelijke aanbieding ziet, bijvoorbeeld op Instagram bij een onbekende webshop, Google dan eerst op klachten over de webshop. Dan zie de ervaring van andere consumenten. Zie je niks? Dan bestaat de site pas kort en dat is verdacht. De politie heeft  een lange lijst van malafide bedrijven. Je kunt ook besluiten alleen kopen op bekende websites.

Duur Digi-lezen

Bijna iedereen wil lekker lezen in de vakantie, ver weg of op je balkon. Gebruik je al een E-reader? Volgens de Consumentenbond is de Pocketbood Touch Lux 5 voor € 129 de beste koop. Nu nog de Digi-boeken. Er zijn verschillende bedrijven die ‘onbeperkt digitaal lezen’ aanbieden voor tussen de € 10 en € 15 per maand. Beslis dat niet in een opwelling, vaak zit je er lang aan vast. Bovendien is de goede oude bieb goedkoper!

Hiep hiep voor de bieb

De bibliotheek rekent afhankelijk van je woonplaats verschillende prijzen. Hier in de buurt kost een compleet abonnement met alle digi-, luister- én papieren boeken ca €7 per maand. Of een beperkter abonnement (minder materiaal en korter mogen lenen) voor € 4,50. Fijn dat je ook nog papieren boeken kunt kiezen. Bij ons kun je per maand abonneren en opzeggen. Het beperkte abonnement is tot 18 jaar gratis.

Tijdreizen met kleinkinderen

Wat een feest als kleinkinderen komen logeren. Voor hun super drukke ouders: één kleintje minder geeft een heel andere en rustiger dynamiek in huis. En de logee krijgt heerlijk eens alle aandacht. Zorg voor waterijsjes in de vriezer, peuters mogen om te beginnen een halve. De eventueel meegebrachte Ipad gaat op de kast (die werkt hier niet 😉). Zo komt er ruimte voor voorlezen, spelletjes, samen iets bakken, of ergens met ze naartoe met het OV?

Uitstapje met kleinkind

Spelen je kleinkinderen thuis of bij jou met Lego? Dan is een uitstapje dat echt leuk is voor alle generaties een bezoek aan het Museum van de 20e eeuw in Hoorn. Daar is tot oktober een tentoonstelling over Lego. Super leuk en niet zo duur en overweldigend als een pretpark; € 5 voor een kind, € 10 voor een volwassene. Zie www.museumhoorn.nl Dit gaan ze zich later herinneren.

‘Wecken’ zonder dure ketel

Aanbiedingen van weckketels, fruitdrogers, sapextractors (respectievelijk € 200, € 160 en € 92) lijken verleidelijk, vooral omdat het gratis fruit (pruimen, druiven) nu lonkt. Maar ze zijn geen van alle nodig. Jam maak je door schoongemaakt en ontpit fruit korte te koken, per liter een kilo suiker toe te voegen en het mengsel in brandschone potten met klik-klak deksel te gieten.  Met geleisuiker is minder suiker nodig, maar is duurder, gewone suiker gaat best.

Dure grap-sap

Sap onttrekken aan bijvoorbeeld bessen kan door een laagje water in een grote pan aan de kook te brengen. Op de bodem zet je een vuurvaste ronde schaal. Doe het fruit in een zeef op de pan. De stoom breekt de celwanden, het sap drupt in de schaal. Het fruit met een beetje water koken en dan zeven kan ook. Fruit drogen kan in je eigen hete lucht oven. Maak schijfjes of plakjes, zet de oven op de laagste stand en houd de ovendeur op een kier.

Nog meer besparen met Marieke? Zie mariekehenselmans.nl/bespaarboeken/

Auteur