Tijdelijk noodfonds energie voor kwetsbare huishoudens

Subsidie aanvragen
Getty Images

Kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening kunnen sinds deze week een beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023.

Het Noodfonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. Het Noodfonds is bedoeld voor huishoudens die een laag inkomen hebben en een hoge energierekening. Het Noodfonds betaalt het deel van de energierekening dat meer is dan tien tot dertien procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden. Bij een inkomen tot 160 procent van het sociaal minimum betaalt het Noodfonds alles boven de tien procent van het inkomen. Bij een inkomen tussen de 160 en 200 procent betaalt het Noodfonds alles boven de dertien procent.
Een huishouden kan in aanmerking komen als het inkomen maximaal twee keer het sociaal minimum is. Het bruto-inkomen is dan lager dan 2.980 euro voor een alleenstaande of 3.794 euro voor samenwonenden. De energierekening moet meer dan tien procent van het gezamenlijk bruto-inkomen zijn. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds met maximaal 50 miljoen euro. De hoogte van de subsidie is gelijk aan het bedrag dat de energieleveranciers in het Noodfonds stoppen. Op dit moment zit er 49 miljoen in het Noodfonds.

Aanvragen

Het aanvragen van de subsidie gaat via de website van Geldfit. Daar staat een korte check om te zien of de aanvrager een kans maakt. Na de check volgt de aanvraag. Het Noodfonds berekent automatisch of de aanvrager in aanmerking komt. Voor de aanvraag is een mobiele telefoon met internet nodig.
Ouderenbond ANBO is kritisch, omdat de aanvraag alleen digitaal gedaan kan worden. Een groep die de hulp het hardst nodig heeft, wordt buitenspel gezet, aldus de ouderenbond. Het Noodfonds roept mensen die de digitale aanvraag lastig vinden op om hulp te zoeken van naasten, of bij de bibliotheek. Volgens ANBO zijn er ook, voor ouderen die hulp inroepen, extra drempels: de aanvrager moet als eerste verplicht een e-mailadres invullen, terwijl lang niet alle ouderen een e-mailadres hebben. Ze moeten dus het e-mailadres van een ander gebruiken, wat onveilig en privacygevoelig is. Een e-mailadres aanmaken is geen oplossing, want deze ouderen hebben geen apparaat om de mails te lezen. ANBO vreest dat deze extra barrières ertoe zullen leiden dat mensen die het hard nodig hebben afzien van de aanvraag.

Bronnen: noodfondsenergie#livenoodfondsenergierijksoverheidanbo

Auteur