Dr. Bram Bakker: 'Vertrouwen op mijn dochter'

Dr. Bram Bakker
Hadewych Veys

Er zijn van die specifieke momenten dat het besef dat je oud wordt ineens doordringt. De speurtocht van mijn dochter naar een studie is een goed voorbeeld van zo’n ­moment.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Dochterlief is bezig met haar eind­examen van het vwo en oriënteert zich ondertussen op studies die ze zou kunnen gaan doen als ze ­geslaagd is. Het gedoe rond het examen lijkt niet wezenlijk veranderd ten opzichte van mijn middel-bare schooltijd. Maar die studiekeuze…

Het begint er al mee dat ze open dagen bezoekt van studies waar ik nog nooit van heb gehoord. Dat is op zichzelf geen probleem, maar als ­bezorgde vader (dat bezorgde zit in mij, zij geeft er weinig aanleiding toe) vraag ik me steeds af wat je met zo’n studie met een exotische naam kunt wórden.

Als ik het haar vraag, weet zij het meestal ook niet precies, maar dat deert haar (gelukkig) niet. Ze doet haar verkenningen grondig en weegt ook zorgvuldig af of de plaats van een bepaalde studie bij haar past. Het houdt haar alleen nog niet erg ­bezig welk beroep ze later gaat ­uitoefenen.

In mijn jonge jaren was iedere studie gekoppeld aan een beroep. Althans, zo herinner ik het me. En met de opleiding geneeskunde is dat natuurlijk nog steeds zo. Wij kozen een studie met een ­beroep voor ogen, en dat lijkt nu fundamenteel anders.

Het heeft me jaren gekost om tot me door te laten dringen dat ik ­psychiater ben geworden om mijn eigen gekkigheid beter te ­doorgronden. Wat dat betreft had ik ook klinische psychologie ­kunnen gaan ­studeren, de ­wetenschap die zich ­bezighoudt met de ­behandeling van mensen met ­ernstige ­psychische problemen. De Academie voor ­Lichamelijke Opvoeding leek me als ­opleiding het leukst, ­omdat ik zo dol was – en ben – op sporten. Toch werd dat het niet, omdat ik ­gevoelig was voor het argument van mijn moeder dat een lange loopbaan als gym­leraar niet bij me zou passen.

Ik geloof dat veel mensen die rechten gingen studeren als kind te maken hebben ­gehad met onrechtvaardigheid. En dat angst voor ­armoede een verborgen motief kan zijn om ­bedrijfskunde of economie te gaan studeren.

Veel jonge mensen hebben nu geen ­duidelijk ­beroep voor ogen bij hun studiekeuze. En daar een uitgesproken mening over hebben, zegt vooral iets over mij. Juist bij onze jeugd hebben wij als ­ouderen als ­belangrijkste opdracht om ze vertrouwen te geven. Zelfs als mijn dochter een studie zou kiezen waar ik niets van begrijp. De ­tijden zijn veranderd, er zijn ­talloze nieuwe beroepen, en die ontwikkeling gaat nog wel even door.

Mijn uitdaging is daar maar aan te wennen, zonder al te veel oordeel. Mijn dochter vindt haar weg wel.

Bram Bakker
Hadewych Veys

 

Arts Bram Bakker (59) buigt zich elke maand over onze geestelijke gezondheid.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

ik wilde graag even een vraag voorleggen aan de dokter.
Ik heb sinds 2020 twee nieuwe heupen. Nu is in 2015 bij mij artrose vastgesteld. Ik begin nu last te krijgen van een verkeerde houding met lopen en zitten. Het lopen is erger geworden, ik liep al krom en scheef maar nu begint het vervelend te worden. Is het daarom verstandig om een soort brace aan te laten meten om mijn loop en houding te corrigeren?